Bajatović o NIS-u: Ne znam, a i da znam ne bih rekao 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Potpuna je budalaština da Britanci ulaze u transankcije oko NIS. Oni nemaju ništa u Evropi na tu temu. Niko nema prerađivačke kapacitete sa britanskim kapitalom. Niti bi im ko uopšte dozvolio da kupe bilo kakve aktive.

Oni su i ekonosmski loši, ne mogu ništa da donesu, kaže za Danas Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa i funcioner SPS, odgovarajući na pitanje da li je istina da Britanci ulaze u transakcije oko NIS.

To je tvrdi predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević koji je saopštio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mimo ustavnih ovlašćenja, inicirao proces nacionalizacije kompanije NIS, u većinskom vlasništvu ruskog „Gasproma“.

Kako je dodao, Vučić bi to mogao javno da objavi nakon izbora. Prema Đorđeviću, nacionalizacija NIS-a predstavlja „samo korak ka daljim ekonomskim sankcijama Rusiji“, a u celu transakciju je uključena britanska multinacionalna korporacija „Šel“.

On smatra da je „uvođenje Britanaca u većinsko vlasništvo NIS-a nakon preuzimanja od Gazproma cena podrške zapada za Vučićev opstanak na vlasti“.

Odgovarajući na pitanje kako misli da je najbolje rešiti mogući problem koji će imati NIS zbog EU sankcija kompanijama sa većinskim ruskim vlasništvom kao i da li je zaista počela nacionalizacija NIS-a, Bajatović kaže da ne zna.

– A i da znam, ne bih rekao, to nije moj posao – kazao je Bajatović.

Upitan da li Rusi na njega ili SPS vrše pritisak u bilo kom smislu i kako se oseća kao neko naklonjen Rusiji u ovoj situaciji kada su državni interesi u pitanju, on se pita da li je moguće da mu se postavljaju takva pitanja.

– Pa valjda volimo samo Srbiju – tvrdi Bajatović koji je i član Upravnog odbora Jugorosgasa.

A Nenad Čanak, lider LSV, odgovarajući na pitanje kakve bi političke posledice mogle biti ukoliko Rusija izađe iz vlasništva NIS, kaže da je „sasvim sigurno da Rusija treba da izađe iz vlasništva NIS jer je i ulazak u NIS bila čisto politička odluka bez ikakvog ekonomskog smisla a pokazalo se i beskonačna šteta jer je tako instalirana ruska agentura“.

– To bi bilo vrlo zdravo za Srbiju da se dogodi. A kada je reč o SNS i SPS i ostalim proruskim strankama, oni bi morali da promisle o svom odnosu prema Rusiji jer te stranke podržavaju Rusiju iz svog interesa a ne zbog zaljubljenosti u nju. Kada bi videli da to više nije njihov interes, došlo bi do određenih zaokreta. Verujem da postoji jedan hladni rat iza svega toga. Ne vezuje se za brod koji tone. Međutim, mislim da bi bilo veoma važno da NIS, odnosno vojvođanski Naftagas, ostane u vlasništvu države. Time bi se umanjila energetska zavisnost Srbije i slobodnije bi se mogao obavljati uvoz fosilnih goriva i svega što je potrebno bez obeveza koje su nam sad nametnute. Insistirati na tome da se zameni Rusija Britanijom je posledica stare beogradske opsesije provizijama. Sve se svodi na to da prodajući državnu imovinu neko uzme proviziju. U tim koordinatama se kreće priča o Britaniji, a ne u nekim konkrtetnim postojećim dogovorima – zaključuje Čanak.

Podsetimo, Naftna idustrija Srbija, mogla bi da ima problema s uvozom nafte budući da Evropska unija namerava da uvede paket restriktivnih mera kojima se zabranjuje kompanijama iz EU da obavljaju transakcije sa ruskim državnim kompanijama, plus im nije dozvoljeno ni „poslovanje sa subjektima u trećim zemljama u kojima posluju sankcionisane kompanije u većinskom ruskom vlasništvu, što se odnosi na Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari