Bajden Kongresu: Situacija na Zapadnom Balkanu i dalje predstavlja pretnju bezbednosti za SAD 1Foto: EPA-EFE/Yuri Gripas / POOL

Situacija na Zapadnom Balkanu i dalje predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Američkih Država, upozorio je američki predsednik Džozef Bajden u poruci Kongresu, u kojoj je obavestio da je zbog toga neophodno da se produži vanredna situacija koja je proglašena Izvršnom naredbom za Zapadni Balkan.

Kako je objavljeno na sajtu Bele kuće, Bajden je produžio Nacionalnu izvršnu naredbu o vanrednim situacijama na Zapadnom Balkanu, u skladu sa Međunarodnim aktom o ekonomskim ovlašćenjima u vanrednim situacijama, kako bi se pozabavio neobičnim i izuzetnim pretnjama po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku SAD, prenosi Kosovo online.

Ova izvršna naredba je prvobitno potpisana 26. juna 2001. i odnosi se na pretnju po bezbednost SAD, izazvanu radnjama onih koji deluju na ometanju sprovođenja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN od 10. juna 1999. na Kosovu.

Naredba se odnosi i na lica koja su uključena u, ili pomažu, sponzorišu ili podržavaju ekstremističko nasilje u Severnoj Makedoniji i drugde u regionu Zapadnog Balkana, ili protiv lica koja deluju na način koji ometa sprovođenje Dejtonskog sporazuma u ​​BiH.

Predsednik Amerike je naknadno izmenio tu naredbu Izvršnom naredbom od 28. maja 2003. kako bi preduzeo dodatne korake u vezi sa određenim radnjama koje ometaju sprovođenje, između ostalog, Ohridskog okvirnog sporazuma iz 2001. u odnosu na Severnu Makedoniju.

„Dana 8. juna 2021. godine potpisao sam Izvršnu naredbu, 14033, kojom je proširen obim vanrednog stanja u zemlji proglašenom Izvršnom naredbom 13219, sa izmenama i dopunama, navodeći da je situacija na teritoriji bivše SFRJ i Albanije (Zapadni Balkan), tokom protekle dve decenije, uključujući podrivanje posleratnih sporazuma i institucija nakon raspada bivše SFRJ, kao i široko rasprostranjenu korupciju u raznim vladama i institucijama na Zapadnom Balkanu, ometa napredak ka efikasnom i demokratskom upravljanju i punoj integraciji u transatlantske institucije, i na taj način predstavlja neobičnu i izuzetnu pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku SAD”, navodi se u naredbi koju je potpisao Bajden, a koja je objavljena na sajtu Bele kuće.

Bajden je, obrazlažući produžavanje Izvršne naredbe, naglasio da su „akcije osoba koje ugrožavaju mir i međunarodne stabilizacijske napore na Zapadnom Balkanu, uključujući akte ekstremističkog nasilja i remetilačke aktivnosti, i situacija na Balkanu Zapadne, koja ometa napredak ka efikasnom i demokratskom upravljanju i punoj integraciji u transatlantske institucije, i dalje predstavljaju neobičnu i izuzetnu pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku SAD“.

„Dela ekstremističkog nasilja i opstrukcionističke aktivnosti, kao i situacija na Zapadnom Balkanu, koja koči napredak ka efikasnoj i demokratskoj upravi i punoj integraciji u transatlantske institucije, navedene u ovim izvršnim naredbama, i dalje predstavljaju neobičnu i izuzetnu pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku SAD. Stoga sam utvrdio da je neophodno nastaviti vanredno stanje koje je proglašeno Izvršnom naredbom 13219 za Zapadni Balkan“, naveo je Bajden u odluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari