"Bake i deke u Srbiji su savremenije od svojih konzervativnih unuka": Boris Varga o razlozima zbog kojih je potpisao "Apel za sekularnu državu" 1Foto: NDNV

Već duže vreme društvenim mrežama kruže mimovi (šale) da su u Srbiji bake i deke savremenije od svojih konzervativnih unuka. Poziv na nasilje i podizanje tenzije u srpskom društvo, pa sve do sukoba oko Evroprajda, bila je ta poslednja kap koja je prolila čašu , kaže za Danas novinar Boris varga, odgovarajući na pitanje zbog čega je potpisao „Apel za sekularnu državu“.

U „Apelu za sekularnu državu“, koji je potpisalo više od 200 javnih ličnosti, ističe se zahtev za ukidanjem veronauke u školama, uz izrazito kritički osvrt na ulogu SPC u ovdašnjem društvu.

– U javnosti se mora pokrenuti pitanje sekularnosti Srbije. SPC je u Srbiji privilegovani politički akter, u teoriji poznatiji kao rezervisani domen, koji ne učestvuje u demokratskom procesu i nema nikakvu odgovornost, ali ima prava i ulogu povlašćenog autokrate i monarha koji se za sve pita. Najveći je problem da je SPC konstantni i najveći čuvar velikorpske ideje, sa kojom Srbija ne može da postane evropska, civilizovana i demokratska država. SPC je devedesetih dala blagoslov za krstaški pohod ujedinjenja srpskih zemlja, čime su sukobi na prostoru bivše Jugoslavije dobili međuverski karakter, kaže Boris Varga.

Pravoslavna crkva, dodaje on, daleko je više od dnevne politike, svetinja i Kosova.

– Padom komunizma, pravoslavlje je dobilo ulogu međunarodne kominterne, a usponom Putinove Rusije sovjetska ideja dobila je oblik evroazijske filozofije i “Ruskog sveta”. Ruska pravoslavna crkva bila je uvek u službi cara i KGB-a. Inspirisan “Ruskim svetom”, “Srpski svet” je vaskrsnuće poražene “Velike Srbije” u oružanom sukobu protiv NATO-a 1999. godine. Otuda i nakaradno tumačenje svih zbivanja oko rata u Ukrajini i stajanje na stranu očiglednog agresora i zločinca – Rusije, smatra naš sagovornik.

Prema njegovim  rečima, za rat u Ukrajini i protiv EU, Putin se spremao od “Revolucije na Majdanu” 2014. godine, koristeći “meku moć”. Crkva, mediji i nevladine organizacije bile su osnov planova za temeljnu promenu društava na Zapadnom Balkanu.

– Nekada nosioci demokratskih promena i tumači liberalnih vrednosti, nevladine organizacije i udruženja građana postala su instrument u rukama srpskih i ruskih autokrata. Sa pozivom “napred u prošlost”, pravoslavne litije postale su antipod “5.oktobra” i “šarenih revolucija”.
SPS i SNS obezbeđuju sigurno političko rusofilstvo u Srbiji, ali najsigurnije i konstantno prisustvo Rusije na Zapadnom Balkanu omogućava SPC. Sakralizovana Srbija ne može da se pomiri sa susedima, usvoji demokratiju i da postane članica EU, ističe Boris Varga.

Međutim, napominje, skoro svim vlastima u Srbiji je odgovaralo da ima takvu SPC.

– Preko nje su kalkulisali biračima, a pred svetom ukazivali na crkvu kao nerešiv problem. Uostalom, kao i sada u slučaju priznavanja Kosova, kao neprohodnu prepreku. Stvaranje sekularne države nije samo vraćanje mladih na put savremenog i naučnog, već i oslobađanje Srbije od okova i vraćanje na put ka EU, gde od Berlinskog kongresa i pripada. Škole, državne institucije i mediji su prvi koraci odakle bi sekularizacija trebala da krene, sudskim putem, zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.