Jovo Bakić: U autoritarnom režimu postoji samo imitacija institucija

Ostavite komentar


  1. Akademik, dr psihijatrije, prof. Dragan Švrakić, i prof. dr psihologije i terapeut, Mirjana Divac Jovanović u njihovoj knjizi „Granična ličnost i njena različita lica“ dalje pišu, na str.42. “… U psihološkoj literaturi postoje pokušaji da se razlikuju „uspešne psihopate“ od „neuspešnih psihopata“ (ovi drugi su kolokvijalno nazvani „kriminalci“), sa implikacijom da su prvi uspeli da maskiraju nemoral i prođu nekažnjeno, čak da se socijalno visoko podignu po formalnim standardima uspeha ( neki političari, tajkuni, bankari, egzekutivni upravinici između ostalih). Drugi („neuspešni) slede sasvim suprotan životni scenarijo, odnosno završavaju u kolektivnim institucijama i zatvorima. Obe grupe imaju vrlo slične karakteristike ličnosti, na primer impulsivnost, bezobzirnost, nedostatak moralnog osećanja, nerazvijen karakter. Kao bitne rezlike među njima, „uspešne psihopate“ imaju viši IQ, povečanu kardiovaskularnu reakciju na stres ( tendencija da se uzbude u emocionalno šaržiranim situacijama), normalno procesovanje straha (Birhaumer i sar., 2005) i prvenstvno se bave ne-naslinim kriminalom (tzv. kriminal „bele kragne“, tj. višeg reda). Za razliku, „neuspešne psihopate“ imaju niži IQ, oštećeno procesovanje straha ( zbog disocijacije emocionalnog i kognitivnog procesovanja ne anticipiraju probleme i umanjeno osećaju strah) (Birhaumer i sar.,2005), odnosno prvenstveno su uključeni u naslini kriminal (tkz. kriminal „plave kragne“, tj. nižeg reda). Kako se nemoral privliegovanih razlikuje od nemorala osoba sa porećajem ličnosti? Naše razumevanje da osobe sa poremećajem ili problemima ličnosti nisu nemopralne po odluci ili predumišljaju i da ne biraju kalkulisano da budu sebične, neobazrive, ili maniplualitvne. Njihovi nemoralni postupci su bar jednim delom posledica nezrele struture ličnosti odnosno deo njihove hronične borbe protiv praznine i fragmentacije. Postoje stavovi da mehanizmi odbrane, koji su da se podsetimo nezreli kod poremećaja ličnosti, mogu da imaju centralnu ulogu u moralnom funkcionisanju (Haan,1977). Drugim rečima, ovde bi više moglo da se govori o nemoralu psihopatologije i slabosti za razliku od nemorala arogancije, nedodirljivosti i snage…“

  2. sistema za dobijanje izbora na raznorazne mućke,prevare uz pomoć ucenjenih medija.

  3. gospode pa zar ovo moze biti profesor. neelokventnijeg tipa koji ne moze da sastavi nekoliko suvislih recenica nisam video. dorastao za cuvanje ovaca. naravno nisam ni procitao clanak, jer znam kad govori ova persona to je gomila gluposti i baljezganja.

  4. E Srbijanci
    A jel ste pročitali dvojezični natpis na tabli?
    Ma koga vi Bre zajebavate?Kakav Ujvidek,Sabatka,Zenta,Zombor,Kevevara?
    Na exit u vašu Svetu Zemlju!
    A kad planirate da raspalite po Aci kako je de jure i de fakto priznao Kosovo?Prodadoste zemlju najbrojnijoj nacionalnoj manjini A sad ste prešli na miraz-Vojvodjanske oranice najplodnije u Evropi???
    Englezi od Hong Konga napraviše uzoran grad A vama da neko da Saharu na 99 godina ni zrnca peska ne bi ostalo za vama !!!
    Živi nismo !!!

  5. То он сигурно мисли на онај режим после 5 октобра.

  6. Sramota je da jedan sociolog, pa još profesor, ne zna šta je autoritarijanizam.

    Jedini elementi „stroge prisile na poslušnost vlastima a na račun ličnih sloboda“, su bili prisutni za vreme epidemije; Ko ima mozak taj se seća da su upravo ovakvi levičari i lažni liberali bili najglasniji zagovornici poslušnosti prema „strogim ali pravednim“ merama kojima su nas zdravstvene vlasti urnisale i dovele na rub ekonomske propasti. I sada nam ti isti nešto govore o autoritarijanizmu…

  7. Znaci autoritarni je svaki rezim gde je opozicija gomila sujetnih kvazi velicina koji se ne podnose medjusobno….zanimljivo.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.