Jovo Bakić: U autoritarnom režimu postoji samo imitacija institucija 1Jovo Bakić. Foto FoNet/Zoran Mrđa

U autoritarnom političkom sistemu ništa ne zavisi ni od Skupštine ni od opozicije. u njoj. Jedina korist je u tome što će opozicija imati tribinu s koje jedino može da dopre do građana, pod uslovom da imaju želju, koja se graniči s mazohizmom, da gledaju televizijske prenose orlićijanskih prizora, kaže za „Novu“ Jovo Bakić, sociolog.

– Kako je izbio rat u Ukrajini, tako je manevarski prostor vlasti u Srbiji sužen, jer sve je teže igrati na više karata. Zahtevi velikih sila sve više ograničavaju ono malo suvereniteta što imamo. Utoliko je u interesu srbijanskog režima da muti vodu. No, mora se naglasiti da upravo u ovakvoj situaciji Aljbin Kurti vidi svoju šansu da pokuša da izbegne one obaveze (prevashodno obrazovanje Zajednice srpskih opština) koje su njegovi prethodnici preuzeli. Takođe, hrvatska vlada vidi sada priliku da dodatno uslovljava Srbiju oko ulaska u EU, pa iako je jasno da Srbija u dogledno vreme nikako u EU ni ne može ući, osim ako se nešto drastično ne promeni, a to nije u izgledu, ističe za Nova.rs, Bakić odgovarajući na pitanje ko je kriv za ovakvo stanje u regionu, s obrirom da su u prethodnih mesec dana vlasti u Srbiji otvorile front sa zvaničnim Zagrebom, dok su tenzije na Kosovu iz dana u dan sve veća.

Na pitanje koliko je uloga mandatara uopšte važna u aktuelnoj podeli vlasti u našoj zemlji i kako vam deluju pomenuti kandidati, Bakić kaže da u autoritarnom režimu postoji samo imitacija institucija, pa je sasvim nevažno ko je za njihov rad formalno odgovoran.

Kako navodi, tu je važna isključivo uloga autoritarnog vođe i njegovog najbližeg porodičnog i kriminalnog okruženja.

– Naposletku, da li je išta u ovoj zemlji zavisilo od Ane Brnabić, osim što je samom svojom pojavom nekog zasmejavala a nekog ljutila, te da li iko može zamisliti da nešto zavisi od novog predsednika vlade, bila to ona ili sadašnji zloglasni (njegova zloglasnost samo je odjek onog s Andrićevog venca u Beogradu) gradonačelnik Novoga Sada, pita sociolog.

Odgovarajući na pitanje da li nacionalizam koji regionalni lideri podgrevaju svaki put kad im je potrebno da prikupe neki politički poen može da nas odvede u neki ozbiljniji sukob, Jovo Bakić kaže da nije realno da dođe do sukoba, osim ako ne dođe do opšteg ratnog restrukturisanja međunarodnih odnosa, tj. do Trećeg svetskog rata.

Na Kosovu niko ne može da ugrozi mir, pod uslovom da to nije u interesu samom NATO-u, sasvim nezavisno od formalnog priznanja Kosova. No, ove reči nikako ne pravdaju ratoborne i nacionalističke izjave bilo kojeg političara, jer reč je o neodgovornosti, navodi on.

Sociolig ističe da su političari navikli su da ih birači ne kažnjavaju na izborima, odgovarajući na pitanje, zašto ti ljudi ne razmišljaju o posledicama.

Naprotiv, u zemljama naslednicama Jugoslavije nacionalizam je smokvin list za nesmetanu pljačku naroda već tri decenije, ali većina građana i građanki toga očevidno nije svesna. Klasični primeri su Milo Đukanović, koji je čak menjao nacionalizme koje je raspirivao s pozicija vlasti, Milorad Dodik, koji u opoziciji kritikovao nacionalizam, dok ga na vlasti raspiruje, te Aleksandar Vučić, koji je prvo zastupao ekstremno-desničarsku ideologiju, a sada je sve upakovao u jeftino crveno-plavo-belo pakovanje banalnog nacionalizma, kaže Bakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari