Bakota: Pitanje proširenja jedno od prioriteta hrvatskog predsedavanja EU (VIDEO) 1Foto: B.C.

Daćemo sve od sebe da pokažemo koliko je pitanje proširenja bitno za transformaciju zemalja i zbog toga smo sa žalošću gledali na to što Severna Makedonija i Albanija nisu dobile datum – poručio je ambasador Hrvatske Gordan Bakota, prilikom gostovanja na štandu Danasa u okviru Medija marketa.

Glavna tema razgovora koji je moderirala novinarka Danasa Marija Stojanović bilo je hrvatsko predsedavanje Evropskom unijom, koje počinje prvog januara 2020. godine i trajaće šest meseci.

Bakota je rekao da Hrvatska svoje predsedavanje započinje u vrlo interesantnom trenutku, jer će je verovatno dočekati pitanje “bregzita”, kao i višegodišnji finansijski okvir EU, to jest proračun imeđu 2021. i 2021. godine.

Na pitanje koji će biti prioriteti hrvatskog predsedavanja EU, Bakota je odgovorio da će to biti konvergencija, jačanje konkurentnosti i ujednačeni i održivi privredni razvoj kao i demografski izazovi.

– Na kraju, ono što je najbitinije, najavljujem da će Hrvatska tokom svog predsedavanja organizovati “EU – Western Balkans” samit, u prvoj polovini maja 2020. godine. Vrlo visoko na agendi će biti tema proširenja Evropske unije, kao nešto što zaista može biti hajlajt i prioritet Hrvatskog predsedavanja – istakao je Bakota.

http://

Upitan da prokomentariše izjavu srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića, koji je rekao da očekuje dosta od Hrvatskog predsedavanja, Bakota je kazao da Hrvatska ima najsvežije iskustvo zemlje koja je pregovarala sa EU, te da je taj proces veoma bitan jer ima transformacijsku snagu.

– Mislim da je ministar Dačić mislio na nešto što je vrlo bitno, a to je da tokom hrvatskog predsedavanja tema proširenja bude visoko na listi prioriteta. Zato ćemo organizovati samit i nastojaćemo da temu proširenja postavimo na visoko mesto u agendi – poručio je Bakota.

Na pitanje kako gleda na veliku obazrivost Francuske i još nekih zemalja EU kada je reč o proširenju, on je naveo da je stav Hrvatske da pitanje reforma može ići u korak sa proširenjem. Međutim, on je ukazao da je kompleksno ostvariti jedinstvo EU oko takvih tema.

– Mi ćemo dati sve od sebe da pokažemo koliko je pitanje proširenja bitno za transformaciju zemalja i zbog toga smo sa žalošću gledali na to što Severna Makedonija i Albanija nisu dobile datum – istakao je Bakota i dodao da Hrvatska kao susedna zemlja ima odogovrnost da “baklju proširenja gura dalje”.

Govorivši o hrvatsko – srpskim odnosima, on je ocenio da su oni složeni, ali da je veoma bitno da postoji neprekidan dijalog, jer je nemoguće očekivati da će Hrvatska i Srbija rešiti sve svoje odnose preko noći.

– Mi bismo želeli da stalno postoji jedan snažni evropski kontekst odnosa Hrvatske i Srbije i zato nam je i bitno proširenje – rekao je Bakota.

On je izrazio zadovoljstvo što se u poslednje dve godine radne grupe Komisija za otvorena pitanja Hrvatske i Srbije redovno sastaju. Kada je reč o najosetljivijim pitanjima u kontekstu odnosa dve zemlje, Bakota je ukazao da je to pitanje nestalih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari