Balkan ostaje u senci Bregzita i reforme EU

Stručnjaci za EU integraciju o mogućem kursu nove Evropske komisije prema ovom regionu

Ostavite komentar


  1. Nisam baš siguran da će Johanes Han zadržati mesto komesara za susedsku politiku i proširenje, jer u EK do sada nije bila praksa da ista osoba bude komesar za isti resor u dva uzastopna mandata. Pored toga i predsednik Vlade Slovenije Marjan Šarec je već više puta izjavio da je Slovenija zaiteresovana za taj resors. Imajući u vidu da je Johanes Han iz stranke EPP, kao i »koncesije« koje je stranci Renew Europe dala stranka EPP da bi njena članica Ursula von den Leyen bila izabrana za predsednicu EK, ne bih bio iznenađen da komesar za susedsku politiku i proširenje bude iz stranke Renew Europe kojoj pripada i stranka LMŠ – Lista Marjana Šarca. Sa druge strane ne treba zaboraviti činjenicu da iza stranke Renew Europe »stoji« Emanuel Makron koji polako preuzima »vodeću« ulogu u EU.

  2. Ако неко заиста мисли да будућност Србије треба да одређују овакви процеси и да она своје време и развојне шансе губи у некаквом чекању типа: „хоће ли , или неће, а ако хоће, када ће“, у најамњу руку може се подвести под -неозбиљан.

  3. Čun se ljuljnu, ode sanak pusti.
    Nikad Srbija u EU ne udje…

    1. Srbija treba da izvrši korenite reforme, prvenstveno sudstva i ekonomije, ne zbog ikakve EU ili bilo čega, ulaska ili izlaska, nego zbog sebe same i svoje dece.

      1. Tačno tako. Treba se ozbiljno upustiti u rad i sva poglavlja zatvoriti, i sa tim pokazati EU da je srbija ozbiljna država.
        Meni se čini da vlada i predsednik zajedno sa parlamentom rade sve, samo da bi ostao taj sistem krađe, muljanja, prevara.
        sa druge strane režimski mediji preko nekih političara stalno serviraju vesti kako je EU dvolična,a za to vreme poturaju ruku za taj novac iz pristupnih programa.

  4. hehehe, ovaj fejk njuz zabavni magazin ne prestaje sa vicevima o članstvu Srbije u EU već 20 godina…..a toliko je i poznato da Srbija nikada neće biti član EU, već je pod firmom „članstvo u EU“ bagra prodala i predala državu i narod…

  5. Poštovana gospodo . drugovi
    Ima li šanse da se uskoro u svim novinama Srbije , pa i u Danas’u pojave neki novi članci. Svaki božji dan piše se samo o Kosovu (je…lo vas Kosovo), Evropska unija i Vučo. . Kada će se pisati o obnovi privrede, Poljiprivrede koja je na izdisaju i nekim pozitivnim stvarima ….pa kada otvorim sajt da pročitam nešto lepo. Zašto se ne pokrene tužba protiv onih koji su nas bombardovali …To je broj jedan što je trebalo da se uradi…ali zločin ne zastareva. Zašto vajni vođa (koji kao kod Domanovića vodi narod u propast) ne okrene list i postane pravi rodoljub, izabere prave ljude ( a ne poslušne klince sa sumnjivim diplomama) …odbaci sve i krene u pravcu bolje budućosti. Sretno …za bolju Srbiju

    1. a niko nije spreman na foliranje do ljudi koji su bez rada stekli diplome i spremni su na sve zarad mogućnosti da na muljanju obezbede i čukun unuke. Vođa željan ljubavi ne može da sebi priušti u okruženju ljude koji znaju da rade i nemaju potrebu da mu se uvlače.

  6. dovoljni smo sebi sami. Prijateljsko protrčavanje kroz osnovnu, gimnaziju i na državnom faxu, uz visok prosek, kao i zapošljavanje na državna jasla već daje rezultat. Od aerodroma nemamo ni a, od pruga i puteva ni p, još uvek se grejemo z drva, ugalj i mazut, uništavamo reke i okolinu derivacionim MHE, sve teže dolazimo da prave dijagnoze i adekvatne terapije, od pravosuđa nema ništa, a poslovi bez nameštenih tendera skoro da ne mogu da sklope. To je sadašnjost, a i budućnost Srbije ako se ne sklone ne samo aktueni političari, nego i svi familijarno zbrinuti u pravosuđu, javnoj upravi i javnom sektoru. Moraju svi da se pošalju kući, pa da se omogući povratak samo onima koji prđu unakrsnu proveru imovine i prihoda, a preostala radna mesta da se popune ljudima kojima je do sada bilo nemoguće da privire na ta radna mesta, kao što i ništa nisu mogli da završe dok ne spreme uobičajenu kovertu za „jadnike“ na državnim jaslima. Kada uredimo državu, pa nema zacrnjenih ugovora, nameštenih tendera, kada gradonačelnik ne bude smeo onoga ko je hvatan u primanju mita da postavi za savetnika jer je ćutao, a onaj ko je davao mito kada ne sme da učestvuje dve godine na tenderima, tada će biti nebitno šta se dešava u EU, jer tada ćemo biti spremni da im se pridružimo. Biće više plaćenijih poslova, jer muljatori neće naše pare preusmeravati u sopstvene sefove dok se novootvreni putevi raspadaju, vozovi izleću iz šina, rampe ne rade…Nebitno je kako će raspodeliti resore u EU, njima je jasno kako funkcionišemo i takvi im ne trebamo. KIM je najmanji problem, neuporedivo veći je nemogućnost da direktno biramo predstavnike na lokalu i u republici, nepostojanje slobodnih medija, nepostojanje normalne debate, nesankcionisanje krimnila koji caruje na državnom kazanu.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 10. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.