Balša Božović: Zapad gaji iluziju da je srpske nacionaliste moguće odvojiti od Rusije 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Izvršni direktor Regionalne akademije za razvoj demokratije Balša Božović ocenio je danas da Zapad vodi pogrešnu politiku prema režimu u Srbiji zbog iluzije da je moguće srpske nacionaliste odvojiti od Rusije.

„Iluzija Zapada je da mogu da prevare srpske nacionaliste i da ih odvoje od Rusije. To se neće desiti“, rekao je Božović na Cetinjskom forumu „Crna Gora i Zapadni Balkan – ubrzano ka zapadu ili polako ka istoku“ na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost.

On je rekao da je ideja nedavnog „terorističkog upada“ na severu Kosova bila slična masakru u kafiću „Panda“ kod Peći na Kosovu, koji su, prema njegovim rečima, „počinile srpske bezbenosne snage 1998. godine i za to optužile kosovske Albance“.

„Ali, oni se neće zaustaviti na Banjskoj. Nešto slično se može desiti i u Crnoj Gori i u Bosni i Hercegovini“, ocenio je Božović.

Ocenio je i da je Srpska pravoslavna crkva „samo ispostava“ Ruske pravoslavne crkve.

„Patrijarh Porfirije sada govori o tome da ne možeš da budeš Srbin ako nisi pravoslavac, niti možeš da budeš dobar građanin ako ne ideš u crkvu. Svi koji nisu takvi su neprijatelji i antidržavni elementi“, kazao je Božović.

Cetinjski forum organizovali su Fakultet za crnogorski jezik i književnost i Crnogorski PEN centar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari