Lunić: Rusija vodi hibridni rat protiv Srbije, nudeći narodu ovde sve veće zablude 1EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Svi argumenti protiv članstva Srbije u NATO-u svode se na emocije, vojna neutralnost Srbije politička je frazeologija nastala političkim kompromisom, a najavljena obuka 5.000 vojnih specijalaca opasna je tendencija da se unutar Vojske Srbije stvaraju klasni slojevi, izjavio je u intervjuu za portal Autonomija izvršni direktor Saveta za strateške politike Nikola Lunić.

Po njegovim rečima, nacionalni interes je i dalje imaginacija, iako ta imaginacija sve u Srbiji najviše košta.

Za to vreme Rusija u Beogradu ima „najveći uticaj i svoje zabludele spavače“, uključujući agresivan obaveštajni potencijal koji koristi kroz hibridni rat i sofisticirani uticaj u srpskoj javnosti, smatra Lunić.

Upozorio je da je ruski uticaj u Srbiji bio srugačiji pre invazije Ukrajine i posle 24. februara 2022. kada je ona počela, a propaganda prerasla u ratnu propagandu, zabranjenu Ustavom Srbije.

Lunić kaže i da nisu tačne ocene medija i populističkih analitičara na Zapadu da su „Srbi mali prijatelji Rusa“ i saveznici Rusije.

„Tačno je da Rusi vode aktivan hibridni rat protiv Srbije i to dugogodišnji hibridni rat, nudeći narodu u Srbiji sve veće i veće zablude, a pojedincima nude i eksplicitnu materijalnu korist. I to se vidi i u pojedinim medijima, i kroz nastupe pseudoanalitičara i kroz razne dezinformacije i propagandu“, kaže Lunić.

On smatra da će Srbija pre ili kasnije, ukoliko se nastavi „ovakav nivo suprotstavljenosti u svetu, netolerancije i odlaganja mirovnog rešenja“, morati da razmisli o nacionalizaciji NIS-a.

„Zapad je ograničio finansijske tokove Moskvi. Zato je njima od strateške važnosti postojanje profitabilnih firmi van granica Rusije poput NIS-a. Iz profita NIS-a oni mogu lako finansirati pseudo-analitičare i kvazi-medije koji bi radili u njihovom interesu“, rekao je Lunić.

Najava o 5.000 specijalaca trebalo bi da, ističe Lunić, najviše brine samu Vojsku srbije, jer se u njoj kreira elita po visini primanja i po nivou privilegija koji uživa jedan deo vojske.

„Drugi aspekt je koliko mi kao zemlja sa demografski ograničenim potencijalima možemo da generišemo 5.000 specijalaca. To je specijalistička obuka koja mora da bude veoma rigorozno izvedena sa jasnim i beskompromisnim kriterijumima. Svako smanjenje kriterijuma u tom segmentu specijalnih jedinica može generisati veoma velike posledice“, dodaje je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari