Vučić poručio Zapadu: "S kim ćete da pregovarate sad kad je Putin ratni zločinac?" 1EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas građanima kako bi objasnio šta se dešavalo tokom sastanka u Ohridu.

Ipak, iako je na početku obraćanja rekao da će čitati Aneks sporazuma o putu ka normalizaciji tačku po tačku i sve detaljno objasniti, predsednik je više vremena posvetio drugim stvarima.

Govorio je o svojoj „prelepoj tabli“, postu Petra Petkovića i gibanici, a na pitanje novinara rekao je i svoje mišljenje o nalogu za hapšenje Vladimira Putina koji je izdao Međunarodni krivični sud u Hagu.

„Srbija je 2001. godine, čini mi se, potpisala Rimski statut i postala jedna od 123 države ako se ne varam koje prihvataju delokrug rada Međunarodnog krivičnog suda. Ne bih da kritikujem, osim što mi se ponekad čini ‘videla žaba da se konj potkiva, pa bi i ona pošla u to’, ali šta da radite“, istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, danas na osnovu toga „jesmo neko ko ima te obaveze“, i pošto vidi da svi daju svoje komentare, on takođe ima pravo na svoj stav.

„Mislim da je to odluka koja će imati politički loše posledice, u ljudskim životima loše posledice, i koja govori da postoji jedna nespremnost da se razgovara o miru, da se razgovara o primirju čak, da se razgovara o čuvanju ljudskih života“, rekao je Vučić.

„Super, sad ste ga optužili za najteže ratne zločine, a s kim ćete sad da razgovarate? Ili možda nećete da razgovarate? Ili možda nećete mir, nego svi čekate poraz? Pa koliko još treba da čekamo? Koliko još godina“, upitao je predsednik Srbije.

Vučić je takođe mišljenja da Zapad priča priče o tome kako je Putin isti Slobodan Milošević.

„Hoćete da poredite lidera jedne male zemlje sa liderom jedne svakako velike zemlje“, upitao je.

Kako je istakao, on nije siguran da je odluka o podizanju optužnice protiv Putina bila dovoljno dobra i sračunata odluka.

„Nedumljivo je da je cilj onih koji su to uradili da predsedniku Ruske Federacije otežaju komunikaciju, da svako ko razgovara sa njim ima utisak da razgovara sa čovekom koji je optužen za najgore ratne zločine, da dodatno oteža ekonomsku poziciju Rusije, da napravi od nje svetsku pariju“, istakao je Vučić i rekao da bi to bili politički razlozi koje bi razumeo.

Međutim, naveo je Vučić, očuvanje života i uspostavljanje mira su mnogo važniji od navedenih političkih razloga.

Pitanje koje je novinar postavio o hapšenju Putina u Srbiji, Vučić je ocenio kao „bezvezno“.

„Dok traju ratni sukobi, Putin nema ni kako da dođe do Srbije, a kamoli šta drugo“, rekao je predsednik Srbije.

Kako je dodao, on ni pod subpoenom nije hapsio one koje je „ad hoc tribunal“ tražio.

Da podsetimo, Vučić je juče bio na 12 časova dugom trilateralnom sastanku sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i evropskim predstavnicima, nakon čega je rekao da ništa nije potpisao, ali da je došlo do nekih dogovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari