(VIDEO) Izdat nalog za hapšenje Vladimira Putina 1Foto: EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV

Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je u petak nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, optužujući ga da je odgovoran za ratne zločine počinjene u Ukrajini.

Moskva je više puta negirala optužbe za zločine tokom svoje jednogodišnje invazije na svog suseda.

Sud je u saopštenju naveo da je Putin „navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (dece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju“.

U saopštenju se navodi da su zločini počinjeni u Ukrajini od 24. februara 2022. kada je Rusija započela svoju invaziju u punom obimu.

Ovaj sud je danas izdao i nalog za hapšenje Marije Aleksejevne Lvove-Belove, komesarke za prava deteta u Kancelariji predsednika Ruske Federacije, zbog sličnih optužbi.

U saopštenju MKS se navodi da je pretpretresno veće smatralo, na osnovu zahteva tužilaštva od 22. februara 2023, da postoje razumni razlozi za verovanje da svaki osumnjičeni snosi odgovornost za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine Ruskoj Federaciji, na štetu ukrajinske dece.

„Veće je smatralo da su nalozi tajni kako bi se zaštitile žrtve i svedoci, kao i istraga. Ipak, imajući u vidu da je ponašanje o kojem se govori u sadašnjoj situaciji navodno u toku i da javna svest o nalozima može doprineti sprečavanju daljeg činjenja zločina, Veće je smatralo da je u interesu pravde da ovlasti Sekretarijat da javno otkrije postojanje poternica, imena osumnjičenih, krivična dela za koja su poternice izdate i vidove odgovornosti koje je utvrdilo Veće“.

Navedeni nalozi za hapšenje izdati su na osnovu zahteva koje je Tužilaštvo podnelo 22. februara 2023. godine, ukazuje se.

Nalozi su usledili dan nakon što je istraga koju podržavaju Ujedinjene nacije optužila Rusiju da je počinila široke ratne zločine u Ukrajini, uključujući prisilne deportacije dece u oblastima koje kontroliše, prenosi Al Džazira.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da nalog za hapšenje Putina nema „nikakav značaj“, prenosi Rojters.

Vest o nalogu za hapšenje stigla je uoči planirane državne posete kineskog predsednika Si Đinpinga Moskvi sledeće nedelje, koja će verovatno učvrstiti mnogo bliže veze između Rusije i Kine baš u trenutku kada odnosi Moskve i Zapada dožive nove padove.

Rusija je stavljena pod nezapamćene sankcije Zapada otkako je poslao desetine hiljada vojnika u Ukrajinu 24. februara 2022.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.