Događaji iz Banjske biće tema Saveta bezbednosti UN: Zašto je sednica pomerena sa 18. na 23. oktobar? 1Foto: Beta/SC Chamber UN/Loey Felipe (Arhiva)

Iako je glavna tema predstojeće sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija predstavljanje izveštaja Unmika o Kosovu i Metohiji, sagovornici Danasa veruju će se u fokusu zasedanja u Njujorku zasigurno naći poslednja dešavanja u Banjskoj.

Veruju da je i jedan od razloga pomeranja termina sednice sa 18. na 23. oktobar ostavljanje vremena UNMIK-u da dopuni izveštaj vezan za najnovije tenzije na Severu Kosova. Ali, kako kažu, sagovornici Danasa nije realno očekivati neko novo usaglašeno stajalište.

Sednica Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) na kojoj će biti razmatran novi šestomesečni Izveštaj generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK), da podsetimo biće održana 23. oktobra, iako je prvobitno senica bila zakazana za 18. oktobar.

Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu Saveta bezbednosti, sednica će se održati u poslepodnevnim satima po lokalnom, odnosno večernjim po srednjeevropskom vremenu. Predsedavajući SB UN tokom oktobra je Brazil.

Prethodna sednica održana je 27. aprila, a u međuvremenu došlo je do porasta tenzija u južnoj srpskoj Pokrajini. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u sredu je najavio da putuje za Njujork već 21. oktobra i da zato nema vremena da se bavi napadima opozicije.

Branka Latinović, karijerni diplomata, ocenjuje da će naredna sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti predstavljen najnoviji izveštaj UNMIK, biti još jedna u nizu tematskih sednica koje se redovno održavaju nakon usvajanja Rezolucije 1244.

„Istovremeno, to znači da, za sada, nema prostora da Srbija traži sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN usled poslednjih događanja na Severu KiM. Srbija je tu mogućnost propustila, iako je njeno sazivanje više puta najavljivano u javnosti“, navodi sagovornica Danasa.

Prema njenim rečima pomeranje datuma održavanja sednice Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti predstavljen najnoviji izveštaj UNMIK, označava da je timu UNMIK u Prištini verovatno potrebno dodatno vreme kako bi prikupili, proverili još neka saznanja u povodu najnovijih dešavanja na terenu.

„Ne bih isključila mogućnost da je datum pomeren i u očekivanju najavljene posete tima posrednika Beogradu, a treba imati u vidu i da je došlo do promene komadanta KFOR. Moguće je i da su u toku zajednički sastanci u cilju usaglašavanja procene situacije i samih dodatnih mera koje bi eventualno bile predložene. Ujedno pomeranje termina održavanja ove sednice potvrđuje ozbiljnost situacije na Severu KiM, ali očito i potrebu za dodatnim pripremama u UNMIK-u i dogovora u okviru Sekretarijata UN“, ocenjuje bivša ambasadorka.

Napominje da ne bi trebalo isključiti i mogućnost da su razlozi pomeranja sednice i najnovija dešavanja na Bliskom istoku koja traže urgentno delovanje i u trenutnom su fokusu angažovanja SBUN.

I Mihajlo Brkić, bivši diplomata i potpredsednik stranke Srbija centar, ocenjuje da će, ukoliko se situacija na Bliskom istoku bude i dalje komplikovala ovim intenzitetom, da će sva druga pitanja, pa i Kosovo i Metohija, pred SB UN postati sekundarna.

„Događaj u Banjskoj jeste nov momenat, ali on na izvestan način, bez obzira na nereagovanje UNMIK-a, može i da ojača ulogu SB UN u rešavanju kosovskog problema“, kaže Brkić , dok njegov kolega diplomata Srećko Đukić veruje da će se u fokusu predstojeće rasprave u SB UN svakako naći događaji iz Banjske.

„Naš prilaz razmatranju redovnog izveštaja Generalnog sekretara UN, odnosno, misije UNMIK, očito je da će se razlikovati ne samo od prilaza međunarodne misije i nekih članica SB UN, nego će se razlikovati i od dosadašnjeg prilaza Srbije. Da će to tako biti govori nam činjenica da će na sednici SB učestvovati lično predsednik Srbije Aleksandar Vučić. U tom smislu treba očekivati da će on nastupati na onim linijama na kojima je nedavno govorio na GS OUN“, ističe Đukić.

On podseća da nije uspeo pokušaj da se sazove specijalno zasedanje SB o Kosovu i da ovu priliku treba iskoristiti u tim smislu.

„Naravno da će se u fokusu naći Banjska i sve ono što se oko nje dešava. Međutim, bez obzira na „istorijski“ govor, objektivno nešto značajnije nije realno očekivati neko novo usaglašeno stajalište. Domaća publika biće još jednom obasuta mnoštvom poznatih argumenata“, zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari