Velika petorka će u Beogradu i Prištini pokušati da spasi dijalog 1Instagram/Budućnostsrbijeav

Izaslanici ključnih država zajedno sa evropskim posrednikom za dijalog, Miroslavom Lajčakom posetiće 21. oktobra Kosovo i Srbiju, potvrđeno je Radiju Slobona Evropa (RSE) u Briselu.

Delegacija će prvo posetiti Prištinu a potom i Beograd.

U delegaciji će osim izaslanika Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka biti izaslanici predsednika SAD, Francuske, Nemačke i premijerke Italije, Gabrijel Eskobar, Emanuel Bon, Jens Pletner i Frančesko Talo.

Prema briselskim zvaničnicima, cilj ove posete je da se unapredi primena sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

Jedan diplomata iz EU je podvukao da su svi „garanti“ ovog sporazuma i niko ne želi da on propadne. Jedini način da se situacija stabilizuje na duge staze, kažu EU zvaničnici, jeste unapređenje normalizacije.

Diplomatski izvori u evropskoj prestonici smatraju da je za spas sporazuma potrebna još veća i vidljivija posvećenost SAD, Nemačke i Francuske.

Oni naglašavaju da predstavnici EU nemaju više moć da ubede strane, posebno posle nedavnih neuspeha u procesu dijaloga.

Inače, dolazak ove delegacije je u sredu 11. oktobra, najavio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Članovi takozvane „Velike petorke“ boravili su u Srbiji i Kosovu krajem januara, povodom sledeće runde dijaloga Beograda i Prištine. Tada je tema razgovora bio francusko-nemački plan za Kosovo koji je kasnije dogovoren u februaru u Briselu a aneks primene je usaglašen u martu u Ohridu.

Ova poseta će se organizovati u svetlu dodatno zaoštrenih odnosa između Prištine i Beograda, zbog napada na severu Kosova 24 septembra.

Tog dana je policiju Kosova u Banjskoj u opštini Zvečan napala grupa naoružanih i uniformisanih lica. Poginuo je jedan kosovski policajac, a kasnije su u razmeni vatre ubijena i trojica napadača srpske nacionalnosti. Zvanična Priština je za napad u Banjskoj optužila Beograd i predsednika Vučića, što je Srbija negirala.

Deset dana pre ovog napada, u Briselu je održana runda dijaloga na nivou lidera koja je okončana neuspešno jer zvanična Priština nije prihvatila EU predlog o planu primene dogovora.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je na kraju sastanka optužio evropskog posrednika Lajčaka da je „stao na stranu Srbije“. Iste optužbe je izneo nekoliko dana kasnije, na konferenciji za novinare u Prištini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari