Basta traži da se povuku izmene Zakona o državljanstvu 1Foto: Beta/Ministarstvo privrede/Zoran Vujasinović

Rade Basta, predsednik pokreta Evropski put – Basta pozvao je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić da uvaže zabrinutost Evropske komisije zbog najavljenih izmena u Zakonu o državljanstvu i povuku ga iz procedure.

Tim zakonom, kako je naveo bivši ministar privrede Rade Basta u saopštenju, mogle bi da budu olakšane procedure po kojima bi strani državljani mogli da dođu do srpskog pasoša.

Basta je dodao da Evropska unija, čija članica Srbija želi da postane, kao jedno od prioritetnih pitanja navodi bezbednost granica, a važno je i pitanje migrantske krize.

Prema njegovim rečima, slobodan protok ljudi, robe i kapitala treba da postoji „ali uz izvesnu meru opreza“ kada se govori o bezbednosti.

„Bezvizni režim za ulazak u zemlje EU građana Srbije nijednog trenutka ne sme da bude ugrožen, a rukovodstvo naše zemlje sa velikom pažnjom treba da pristupi ovom osetljivom pitanju. U EU su svesni velikog broja preseljenih ruskih državljana u Srbiju nakon ruske agresije na Ukrajinu i zato su ove najavljene izmene zakona guranje prsta u oko partnerima na Zapadu“, kazao je Basta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari