Basta: Uvesti posebnu valutu u članicama Otvorenog Balkana kao pripremu za članstvo u EU 1Foto: Beta/Ministarstvo privrede/Zoran Vujasinović

Predsednik pokreta Evropski put Rade Basta ocenio je danas da bi uvođenje posebne valute za članice inicijative Otvoreni Balkan omogućilo čvršće ekonomsko povezivanje Srbije, Severne Makedonije i Albanije kako bi se region. po njegovim rečima, u punom kapacitetu pripremio za članstvo u EU.

Basta je u pisanoj izjavi ocenio da je podrška Evropske unije potrebna da bi Otvoreni Balkan u perspektivi postao deo jedinstvenog tržišta EU.

„To je moguće uraditi kroz uvođenje posebne valute za zemlje Otvorenog Balkana kako bi se zemlje još više zbližile i kako bi ta valuta koristila našim zajedničkim ciljevima, a to je punopravno članstvo u EU“, naveo je predsednik pokreta Evropski put.

Ocenio je da bi inicijativu Otvoreni Balkan trebalo proširiti „i na ostale susedne i zemlje iz okruženja“ jer je po njegovim rečima, samo snažna ekonomska zajednica kompetentna na evropskom i svetskom tržištu.

„Region Zapadnog Balkana nesumnjivo je prepoznat od strane svetskih investitora kao poželjno tržište i zato je potrebno ovu inicijativu, osim Srbije, Albanije i Severne Makedonije, proširiti“ dalje, naveo je Basta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari