Beograd će nastaviti da balansira između Zapada i Rusije 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Diplomatski izvori Danasa i stručnjaci za međunarodne odnose ne isključuju u potpunosti mogućnost da Srbija promeni spoljnopolitički kurs, ali ocenjuju da će „po svoj prilici“ Beograd nastojati da održi sadašnju poziciju balansiranja između Zapada i Rusije.

Prema mišljenju naših sagovornika, eventualne izmene u spoljnoj politici zavisiće umnogome od naredne faze rešavanja kosovskog pitanja.

Izvori Danasa iz diplomatskih krugova kažu da „potpuni zaokret“ ka Moskvi ne bi išao naruku zvaničnom Beogradu „jer bi se time dodatno osnažio ruski uticaj u Srbiji“. „Nepristanak Beograda na plan Zapada o rešavanju kosovskog pitanja ne bi gurnuo Beograd u zagrljaj Moskve jer bi se time, između ostalog nanela šteta srpskoj ekonomiji, čega su srpske vlasti u potpunosti svesne“, smatraju sagovornici našeg lista.

Igor Novaković, direktor istraživanja ISAC fonda, navodi za Danas da je moguć zaokret u spoljnopolitičkom kursu Srbije, „ali to, pre svega, zavisi od brzine rešavanja pitanja Kosova“.

– Održavanje stalne atmosfere konflikta otvara put za prodor „trećih država“ u Srbiji. Međutim, čak i u tom slučaju biće mnogo izazova pošto se od 2014. godine pozicija određenih država koje na nas imaju uticaj veoma promenila, ističe Novaković.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je juče odgovarajući na pitanje RTS da prokomentariše izjavu ministra odbrane Aleksandra Vulina da „treba razmisliti o promeni prioriteta naše spoljne politike ako je EU ključan samo odnos prema problemu KiM“, rekao da „razume reakciju Vulina, ali da spoljnopolitički prioritet Srbije ostaje priključenje Uniji“.

„Jasno je da EU zanemaruje aspekt tehničkih pregovora, kao i stvaranje evropskih vrednosti u našoj zemlji, zanima je samo napredak u dijalogu sa Prištinom. Niko od nas lično ne utvrđuje politiku vlade, naš spoljnopolitički prioritet je članstvo u EU“, kazao je šef srpske diplomatije.

Dačić je naglasio da je 2025. godina okviran rok za članstvo Srbije u EU, uz opasku: „Nema sa naše strane bilo kakve trgovine zbog nekih rokova, ne može se sa nama tako razgovarati o vitalnoj temi kao što je Kosovo, za njih će biti sve teža, a veliki broj zemalja razmišlja o svojim odlukama i očekujemo da jedan broj zemalja povuče priznanje.“

Podsetimo, prema nezvaničnim saznanjima Danasa, srpske vlasti čekaju da im u narednih mesec dana stigne zvaničan predlog o rešavanju kosovskog pitanja država „kvinte“ – SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija, a Zapad želi da „kosovski čvor bude raspleten“ po modelu dve Nemačke, što bi podrazumevalo članstvo Prištine u UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari