Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je juče, posle razgovora sa zvaničnicima Saveta Evrope u Strazburu, da Euleks treba da preuzme odgovornost i što pre procesuira slučaj trgovine ljudskim organima na Kosovu i Metohiji.

„Ovo pitanje treba osloboditi bilo kakve politizacije. Interes Srbije je da se ceo slučaj što pre procesuira, da Euleks preuzme odgovornost, jer je ovo pitanje koje je preduslov u uspostavljanju procesa pomirenja u celom regionu“, rekao je Ljajić.

On i direktor Kancelarije za saradnju s Haškim tribunalom Dušan Ignjatović obavestili su zvaničnike u Strazburu da Beograd očekuje da Parlamentarna skupština SE 25. januara usvoji ne samo rezoluciju, nego i preporuke kojima bi Komitet ministara mogao da naloži vladama članica SE da pomognu Euleksu u procesuiranju predmeta koji su navedeni u izveštaju specijalnog izvestioca Dika Martija o trgovini ljudskim organima na KiM.

„Odgovorni su, naravno, pre svega predstavnici međunarodne zajednice, tačnije, Unmika koji do sada nisu ništa učinili. Naprotiv, ima elemenata otvorene opstrukcije“, istakao je Ljajić i najavio da će zvanični Beograd „od početka 2011. nastaviti da lobira u najvažnijim međunarodnim institucijama i SE, ukazujući na važnost da se utvrdi puna istina o navodima iz Martijevog izveštaja“.

Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je juče da se obratio pismom ombudsmanu Albanije Florinu Ninu, s molbom da se u albanskoj javnosti i institucijama založi za potpunu istragu o izveštaju Dika Martija. Albanski zvaničnici odbacili su optužbe da je Tirana umešana u trgovinu ljudskim organima, dok kosovski premijer u ostavci Hašim Tači tvrdi da iza optužbi na njegov račun „stoji mreža koja se protivi nezavisnosti Kosova“. U intervjuu prištinskom listu Ekspres, Tači kaže da su „optužbe Dika Martija upućene i protiv SAD i ostalih zapadnih prijatelja, kako bi se zadao udarac kosovskoj državi i njenom ratu za slobodu“.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je juče da Martijev izveštaj „ne daje dovoljno konkretnih oslonaca na koje bi istraga trebalo da se osloni“, ali da ceo slučaj, ipak, treba istražiti. On je posle susreta sa srpskim ministrom policije Ivicom Dačićem ocenio da su u pitanju „teške optužbe“ i da će istraga predstavljati veliki izazov za pravosuđe Albanije i Kosova, zbog čega je potrebno da se u to uključe i međunarodne institucije.

Londonski Tajms piše o panici koja je zavladala u Euleksu posle objavljivanja Martijevog izveštaja i najava da bi Misija EU mogla da vodi istragu protiv „šefa vlade koja joj je pružila gostoprimstvo“.

Dik Marti juče je boravio u Moskvi, gde je razgovarao sa članovima ruske delegacije u PSSE. U diplomatskim krugovima spekuliše se da je Martiju potrebna pomoć Moskve u vezi izveštaja o KiM, jer strahuje da bi SAD svojim kanalima mogle da spreče da se problem rasvetli do kraja.

Tači želi susret s Tadićem

Kosovski premijer Hašim Tači juče je izjavio je da je spreman da se sastane s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, pod pokroviteljstvom EU. On objašnjava da je „u interesu obe zemlje da dođe do susreta koji će doprineti izgradnji novih odnosa između Kosova i Srbije“ i da bi taj susret „bio zdrav za njihovu evropsku budućnost“.

Čeku: Zasad bez dogovora o koaliciji

Predsednik Socijaldemokratske partije i zvaničnik Koalicije za novo Kosovo Agim Čeku izjavio je juče da lideri Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli i Demokratske partije Kosova Hašim Tači nisu postigli dogovor o formiranju nove kosovske vlade. Čeku, koji je prošle subote prisustvovao sastanku Pacolija i Tačija, rekao je za RTV Kosovo da su oni „samo izrazili spremnost da razgovaraju o formiranju novih institucija, ali posle konačnih rezultata izbora „

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari