Beograd: Više stotina građana na skupu Zaustavimo veleizdaju Kosova

Ostavite komentar


  1. Nije nam dosta jada taj DSS doneo! Prvo nas je Kostunica u crno zavio time sto je zaustavio lustraciju i SVE uradio da zastiti i Slobu i njegove. Zatim je umirao od srece sto je Djindjic ubijen, a onda su njegovi naslednici mahom preleteli u SNS. Sada ovaj mladi nacionalista potpomaze Vucicu minirajuci proteste. Kad god pokusamo da se izvadimo iz blata, potegne se Kosovo, nas kamen o vratu, koji nas povuce na dno. PRVO da mi uredimo Srbiju, a onda sve ostalo. Jer samo pristojna Srbija moze da se bori na medjunarodnom planu.

    1. „PRVO da mi uredimo Srbijua onda sve ostalo.“ Znaci Kosovo nije Srbija nego je „ostalo“.
      Zar je moguce da postoje Srbi koji se odricu dela svoje drzave. I po Avnoj-eskim granicama Kosovo je deo Srbije a da ne govorimo istorijski.
      Zapad je priznao te granice po Badinterovoj komisiji, i priznao sve bivse republike u tim granicama, i sta sad? Za Srbiju to izgleda ne vazi. A izgleda ne vazi ni za auto-soviniste. Srbi su jedina nacija koja podrzava raspad i cepanje svoje zemlje. Gledam kako Hrvati nedaju Slovencima lavor mora iako imaju hiljadu kilometara obale, i pri tom su obe zemlje u EU. Kvadratni kilometar svoga mora ne daju !!!! A mi Kosovo ???

  2. Vi što nikada niste bili na mom KiM, bilo kojoj kosmetskoj crkvi ili manastiru, a pogotovo mojoj Pećkoj patrijaršiji jer ih bi prepoznao. Nek pitaju oni iz DSS svog ex predsednika Koštunicu, kako mu je bilo na Božić 2005. god. kada su prisustvovali sa upokojenim patrijarhom Pavlom Božićnoj Liturgiji? Sada je za Srbe mnogo gore jer ih u mojoj Peći svega osmoro-devetoro a u Goraždevcu od nekih dve i po hiljade, svega petstotina ili šesto meštana i baš je u vreme Koštunice iz Goraždevca izmešteno četri srednje škole i dva fakulteta po Mitrovici, i Zubinom Potoku i Leposavić im štalama, i tako velelepnu zgradu škole sa filkusturnom dvoranom i olimpijski bazenom. I tako oko 800. đaka i studenata iz Goraždevca i Osojana putuje bez ikakvog obezbeđenja kroz čisto Albanska sela i gradove da se školovala.
    Osim što su protiv Vučićevoj sporazuma nisu rekli kako bi oni rešili Kosmetski Gordijev čvor. Otkud parole o Vuku Branković kao izdajici kada svaki iole pismen čovek zna da su Branković bili nezavisni još osamdesetak godina od Kosovskog Boja dok je „Carica“ Milica dala svoju ćerku u harem sultana Otomana a sina Stefana da bude vazalski ratnik. Šta su rekli i želeli pokojni Ćosić i Đinđić. Zašto da nas preko 250.000 interno raseljenih lica sa KiM i isto toliko na KiM budemo taoci statusa Kvo. Znaju li da smo i tamo i ovamo građani drugog ili trećeg reda i da u nekim oblastima čak („Pozitivna diskriminacija prilikom zapošljavanja“, bolja socijalna i zdravstvena zaštita, veća primanja) sa više prava, pogotovo u desetak opština sa Srpskom većinom. Nego, imate pametnih ljudi pa iznesite Vaš predlog za rešenje i to sada i odmah, ali imati u obzir da smo izgubili rat, potpisali kapitulaciju i da su Albanci zaokružili svoju državu, dobili priznanje od SAD i još stotinu država članica UN, kao i potvrdu pred generalnom skupštinom UN da njihova nezavisnost nije suprotna sa poveljom UN.

    1. Šta ti hoćeš sa ovim tvojim pisanijima???
      Gde živiš?
      Koji je tvoj interes?
      To nije „tvoje“ Kosovo i Metohija!
      Da li moram da ti objašnjavam da sam kao student na ispitu iz glave crtala portale na Visokim Dečanima, Triforu (ako uopšte znaš o čemu govorim) sa Svetim Djordjem koji ubija aždaju?
      Da li znaš da svaki portal i prozor na dečanskom hramu ima drugačiji klesani ukras? (Trifora sa Svetim Đorđem koji ubija aždaju ne ponavlja se na drugim delovima hrama.)
      Da li znaš da se uče osnove hramova na KiM koje mnogi studenti BG univerziteta mogu nacrtati zatverenih očiju?…

      Ne znaš.
      Ništa ti ne znaš,
      a li zato znaš da sa takvom nepodnošljivom lakoćom odvališ da, eto, niko od nas, valjda Srba, nije nikad ni bio na KiM.
      I ti i tvoj Vučić.

      1. U redu Marija (inače ime moje majke i moje ćerke koje nisam dao po majci već po Kraljici Mariji) ne sporim Vaše znanje i znanje Vaših kolega, ali i ako ste relativno dugo ovde ne pratite moje komentare gde zagovaram eksterotijalnost SPC i njenih Metoha po Vatikanskom ili Atoskom modelu. Inače je i po ustavu R. Kosovo SPC potpuno autonomna i više im je vraćeno u posed za ovih dvadeset godina nego za sve vreme Tita i njegovog zeta Miloševića. Čemu etiketiranje jer ja sam govorio samo o demonstrantima i SDS kao predvodnicima nedodirljivosti granica R. Kosovo, oprostite, KiM.

      2. Marija, predsednik Vucic ima 2-3 stana i kucerinu u Beogradu,
        zajedno sa onom na Kopaniku , dok Miodrag iz Peci, se sa
        vojskom Srbije, povukao sa Kosova, prilikom Milosevicevog potpisa o kapitulaciji Srbije, nad svojom „juznom pokrajinom“. Miodrag sada sa porodicom zivi kao podstanar u Beogradu.
        Draze mu je tamo,nego biti u selu Gorazdevac pored Peci.

      3. Postovana Marija,
        trebalo je razmisljati o vezi uzrok-posledica kada je sprovodjena politika Slobodana Milosevica na Kosovu. Vi Marija branite Kosovo a moja deca ce na zapad, u neku od zemalja NATO pakta. Vidim Marija da nemate resenje za Kosovo, adio !!!

    2. Pa.vidis ni ti nisi dole a siris.zapadnu mantru o tome da je statua kvo los za Srbe,voleo bih da su te Albamci imali ovih sto godina nikada ne bi napravili ovo sto su uz americko imperijalnu pomoc.Sta je ta americka kolonija na Balkanu donela dobro bilo kome sem njihovoj imperijalnoj sujeti na celu sa tadasnjim polusvetom koji je vladao.

  3. Svi vi koji ste bili na skupu u BG danas, sutra idite na Kosovo i tamo svoju priču pričajte. Što to nama pričate? Kad osvojite Kosovo, vaše je. Nemojte nas zvati, da vam mi Kosovo osvajamo, kao što je Milošević nas mobilisao i na Kosovo slao, a nije tamo sa sinom Markom ostao. Sutra put pod noge, idite na Kosovo, nemojte nas ništa pitati. Dosta prazne priče.

      1. Moraju da spinuju.
        Bez tih svojih ratnih halucinacija i paranoja koje bi da podele sa nama, nemaju niti jedan jedini argument protiv: Kosovo je Srbija koja ima svoj Ustav … !

  4. Umesto komentara evo teksta koji apsolutno daje dobru analizu pa i rešenje „problema“ Kosova:
    Zlatoje Martinov
    PODELA KOSOVA BI BILA OPASAN PRESEDAN
    Poslednjih sedmica se u javnom diskursu Srbije, u režimskim medijima i režimu naklonjenoj intelektualnoj javnosti iznenada, takoreći niotkuda, pojavila fantomska ideja o „podeli Kosova“ odnosno o „istorijskom razgraničenju dva naroda, Srba i Albanaca“. Ovih dana je, pak, toliko intenzivirana od strane predsednika Srbije, da se neupućenima čini kao da je podela ove bivše sprske pokrajine a danas nezavisne države već odavno gotova stvar, maltene odborena od međunarodne zajednice kao jedino moguće rešenje ovog neuralgičnog balkanskog pitanja.
    Političko zatišje usled letnjih odmora u birokratskim strukturama Evropske unije, vešto koriste i mediji i sam Vučić da svoju ideju o podeli Kosova ne samo opravdaju nego i učine tobože realnom. Vučičeva ideja o podeli koju je pre skoro godinu dana pustio kao probni balon njegov „portparol“ , ministar inostranih poslova Ivica Dačić, deo je šireg plana ne samo vlade u Beogradu nego, van svake sum je, i njenih ruskih prijatelja, da se podelom Kosova načini svojevrsni presedan kada je u pitanju proklamovana ideja i EU i SAD nakon nedavnih balkanskih ratova (1991-1999) o tome da se državne granice ne mogu menjati jer bi to izazvalo domino efekat na mnoge danas već ugašene „vulkane“ evropskih i svetskih političkih sporova. Stoga najnoviji plan o podeli Kosova koji zdušno propagira srpski šef države, ukoliko bi se ostvario, bio bi izuzetno opasan presedan i nesumnjivo mogao da ima tragične posledice po Balkan ali i znatan deo današnje ne baš idejno homogene Evropske unije.
    Milorad Dodik uz Putinovu prećutnu ali nesumnjivu podršku, već duže vremena nagoveštava (a neki srpski politički analitičari poput Dragomira Anđelkovića i D.V. Stankovića podržavaju) , da bi „kosovsko pitanje“ trebalo povezati sa pitanjem Republike srpske u B i H. To znači da ukoliko se međusobnim dogovorom između Beograda i Prištine izdejstvuje podela Kosova i pritom možda i nekakava razmena teritorija (npr. Preševska dolina u Republici Srbiji za sever Kosova) pitanje opstanka Republike srpske u okvirima države Bosne i Hercegovine postaje ne samo upitno, već taj srpski entitet dobija legitimacijski osnov za secesiju. Ugljanin je, pak, već upozorio Dodika da ukoliko Republika srpska izađe iz Bosne i Hercegovine i proglasi samostalnost ili ujedinjenje sa Srbijom, nezavisnost i eventualno prisajedinjenje Bosni i Hercegovini biće zahtevano i za Sandžak, barem za onaj deo koji je ostao u Republici Srbiji nakon osamostaljenja Crne Gore. Ali neki, istina marginalni (zasad!) ekstremno nacionalistički bošnjački krugovi u Plavu (u crnogorskom delu Sandžaka) već duže vremena kritikuju svoje zemljake Bošnjake što podržavaju vladu Mila Đukanovića, koji je „izborivši se za samostalnu Crnu Goru 2006. godine teritorijalno podijelio naš Sandžak“ . Ukoliko bi Republika srpska zaista izašla iz Bosne i Hercegoviine, Turska bi svakako našla načina zaštiti Bošnjake u Federaciji. Ali šta bi u tom slučaju radili bosanski Hrvati, ako Putin i Erdogan podele Bosnu? Digli se na ustanak uz pomoć matične države Hrvatske? Ili ostali u Federaciji „pod Turcima“? Šta tek reći o sudbini Makedonije vekovima rastrzanoj između Grčke, Srbije i Bugarske? Kako bi samo provrio stari balkanski lonac!
    Uprkos trenutno dobrim odnosima Srbije i Mađarske, veliko je pitanje kako bi se u daljem toku razvoja političke situacije nakon ovakvih i sličnih secesija i podela među balkanskim državicama, poneli ekstremni kelronacionalsitički krugovi u Mađarskoj. Orbanov Fides prema novim istraživanjima polako gubi na ugledu jer uprkos svojim nacionalističkim i rasističkim (u odnosu na migrante) stavovima „nije dovoljno nacionalan“ kako misle ekstremni desničari. Vrlo je verovatno da bi oni ako dođu na vlast zahtevali sličan scenario za svoju manjinu u Bačkoj ali i za onu u Rumuniji u Erdelju, „nekadašnjem srcu Ugarske“ kako govore savremeni mađarski honvedi za ovu danas rumunsku pokrajinu. Ne bi sigurno mimoišli ni Slovačku, naročito njene južne krajevepoput regije oko Šahija i Zvolena nastanjenu isključivo Mađarima. Rumunija je, pak ,u više navrata, uprkos solidnim odnosima sa Beogradom, tražila od srpske vlade da poboljša tretman prema rumunskoj nacionalnoj manjini i Vlasima u Timočkoj krajini naročito u pogledu upotrebe jezika i nastave na rumunskom, kao i u pogledu potrebe za verskom samostalnošću tj. za izdavanje dozvole Rumunskoj pravoslavnoj crkvi da formira eparhije u krajevima naseljenim rumunskim življem koji danas potpadaju pod eparhije Srpske pravoslavne crkve.
    Nacionalistički duh iz boce bio bi definitivno pušten i mogao bi da svojim vatrenim dahom zapali ne samo Balkan već i dobar deo Evrope. Jer ne treba smetnuti sa uma da se u dobrom delu zemalja Evropske unije na vlasti nalazi nacionalistička desnica, tzv. „suverenisti“ kojima je etničko na prvom mestu; za njih multikulturalnost ne postoji, dok interkulturalnost shvataju kao najveću opasnost za „gubljenje nacionalnog kulturnog identiteta“. Suverenizam je danas, na žalost, u ekspaniziji ne samo u Evropi , nego je izborom populiste i „suvereniste“ Donalda Trampa 2016. defintivno pobedio i u Americi.
    Putinova Rusija glavna protagonistkinja suverenizma, jake države i „čvrste ruke“, sa svoje strane podstiče i finansira takve desničarske snage (Vildersa, Orbana, Marin Lepen, a u toku je istraga u SAD o tome da li je Rusija umešana u finansiranje dolaska Trampa na vlast), u pokušaju da Evropu vrati na period pre formiranja Evropske unije: formirati što više rascepkanih nacionalnih jednokulturalnih i po mogućstvu jednonacionalnih evropskih država, dovoljno međusobno antagonizovanih usled buđenja starih istorijskih atavizama, i po toj osnovi dovoljno slabih da igraju značajniju ulogu u svetskoj politici. A još ako bi na Balkanu, zbog Kosova , Bi H ili Makedonje, izbio i kakav manji oružani sukob, bila bi to idealna prilika za neposredno rusko mešanje „na poziv određene vlade“ poput onoga što smo već videli u Siriji. Tako bi „meka moć“ na Balkanu bila zamenjena „tvrdom“, a sve bilo pravdano ruskom pomoći u „iznalaženju mira“. Zbog svega iznetog postoji opravdana sumnja (koja se u ovom trenutku ne može dokazati) da iza Dačićevih i Vučičevih gromoglasnih namera o podeli Kosova čvrsto stoji Moskva.
    Podele umesto integracija, etnička isključivost umesto međusobnog poštovanja i saradnje, “razgraničenja“ od „onog drugog“ , u oštrom su sukobu sa opšteprihvaćenim evropskim vrednostima o tome da se ljudi ne dele po etničkom principu da veličina teritorije i „apsolutna suverenost“ nisu od prevashodne važnosti za ekonomski i kulturni razvitak jednog društva.
    I da ne bude zabune: kad podržavamo celovitost Kosova to ne činimo iz razloga iz kojih to čine patrijarh Irinej, mitropolit Amfilohije i sveštenstvo SPC. Oni to čine u ime „nacionalne, kulturne i duhovne čistote“ i želje da se celokupno Kosovo jednoga dana vrati u okvire države Srbije. Mi se, pak, zalažemo za celovito, nezavisno Kosovo, u kojem će se poštovati prava svih i Albanaca i Srba, Goranaca i Bošnjaka kao i svakog pojedinca. Zalažemo s e za punu protočnost granica između Srbije i Kosova što je evropski ideal, za međusobnu ekonomsku i kulturnu saradnju kako priliči dvema susednim državama. Tek tada se može govoriti da je načinjen istorijski sporazum između dva naroda. Sve drugo vodi u nesporazume, sukobe i ratne katastrofe. Toga građani Srbije danas moraju biti svesniji nego ikada.

    1. Svaka cast za prvezenost americkim interesima i ozvanicenju njihovog fasizma pod plastom „demokratije“ za sve sem za Srbe.Jedno pitanje za koje to „nepovredivosti“ granica se zalaze amerika?

    2. „..da li je Rusija umešana u finansiranje dolaska Trampa na vlast),
      u pokušaju da Evropu vrati na period pre formiranja Evropske unije:
      formirati što više rascepkanih nacionalnih jednokulturalnih i
      po mogućstvu jednonacionalnih evropskih država, dovoljno međusobno antagonizovanih usled buđenja starih istorijskih atavizama, i po toj osnovi dovoljno slabih da igraju značajniju ulogu u svetskoj politici.“
      Budi bog snama sto lupas. Pa ko je rasturio multikulturalnu Jugoslaviju na male nacionalisticke drzavice? Rusija ili Zapad? Zar nije James Baker kada je posetio Jugoslaviju 1991 rekao da ce Amerika priznati sve republike koje to zatraze i time dao vetar u ledja raspadu multikulturalne Jugoslavije.
      E moj ti, analiza pro -zapadna.

  5. Svi koji su danas bili na skupu, počev od organizatora, neka nam daju rešenje za Kosovsko pitanje, pod uslovom da ne šalju moje sinove da ginu ratujući protiv Američke vojske na Kosovu. Ja decu za ratovanje nemam a koliko vidim , sve je manje dece i u Srbiji. Pa zato pitam, ako i dobijemo rat na Kosovu, što je u ovim uslovima nemoguće, a deca nam izginu , kome treba takva država.

  6. Retko da neki političar ili komentator ovde govori o tome kako da se uspostavi bolji odnos sa Albancima, homogeni život, poštovanje njihove kulture i ljudi koji isto dole žive. Pa i da se slože ti Albanci od koji milion da žive u Srbiji iz koje hoće i Srbi sa izadju pa opet bi morali zajedno da žive. Pogubna politika. Hteli bi da budemo plemenite vodje tog Kosova bez grama plemenitosti i mudrosti. Samo sila.

    Svi su samo za etnicko čisto geografsko područje, koje nigde na svetu više nije moguće a pogotovo na Balkanu. Jedino su Hrvati to imali jedno kratko vreme posle 1995te.

    Nema niko simpatije u svetu za takvu Srpsku politiku koju je vodio SVAKO posle Tita. I opet niko nije ništa od toga naučio. Ruski obaveštajci još uvek lože ove nacionaliste tako uspešno da je tužno.

    1. Jedino je Srbija multietnička, multikonfesijalna i multi kulturna država sa oko 30% pripadnika drugih nacionalnih zajednica i verskih konfesija. Jedino je Makedonija od bivših ex YU država ima skoro 35% ali isključivo Albanaca a i među sobom su podeljeni kao pripadnici SPC i MPC. BiH je po prirodi država dva etniteta i tri nacije ali je samo R. Srpska multietnička. Hrvatska i R. Kosovo su napravili najveći genocid nad Srbima proteravši ukupno preko 600.000 Srba, dok su na KiM proterani i oko 50.000 Roma.
      Razgraničenje će (bez trampe za Bujanovac i Preševo) obuhvatiti oko 60.000 Srba ali će se onih preostalih 110-120.000 Srba ipak činiti kompaktni sredinu i sa ZSO i Jezera Gazivode kojim ćemo kontrolisati ispunjenje dogovorenog, potspešiti povratak.

  7. Narod nije naivan, zato protestvovanje bez konkretnih predloga za rešenje Kosovskog problema (kako zaštiti 5% Srba na KiM), kao i bez predlaganja ekonomskih mera za bolji život građana (veće plate, bolji položaj majki, donacije za domaće privrednike,..) ;
    direktno radi u interesu A.Vučića i njegove oligarhije.
    Naime, narod ne voli NEIZVESNOST i ANARHIJU što podseća na komunističke prevare (od 1945. do 1999.) i demokratsko nesnalaženje i liberalno obogaćivanje (od 2000 do danas)..

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.