Beogradski međunarodnopravni krug o stavu MSP: Deo teritorije države može da donese deklaraciju, ali ona nije isto što i državnost 1foto (BETAPHOTO Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Međunarodni sud pravde jeste rekao da deo teritorije države može da donese deklaraciju o nezavisnosti bez dozvole centralnih organa i da međunarodno pravo to najčešće ne uređuje, ali je i konstatovao da donošenje deklaracije nije isto što i državnost, navodi Beogradski međunarodnopravni krug na svom Tviter nalogu.

Pravnik Milan Antonijević retvitovao je ovo tumačenje i privukao pažnju dela javnosti koja se zainteresovala za mišljenje Međunarodnog suda pravde nakon što se na njega pozvao predsednik Rusije Vladimir Putin u razgovoru sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom.

Putin je rekao da su Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika postale nezavisne na osnovu presedana Međunarodnog suda pravde prilikom odlučivanja o nezavisnosti Kosova.

Kako dodaje Beogradski međunarodnopravni krug, „sud je rekao da je bilo teritorija koje su proglašavale svoju nezavisnost a da je nikada nisu stekle, kao i da ima teritorija koje nisu donosile akte o nezavisnosti, a postale su države. Entitet može da proglasi nezavisnost pozivajući se na samoopredeljenje, ali da to nikada ne zaživi“.

Podsetimo, Putin je, kako prenose medji, istakao da je pročitao sva dokumenta Međunarodnog suda pravde u vezi sa Kosovom i da se dobro seća odluke u kojoj se navodi da u ostvarivanju prava na samoopredeljenje određena teritorija bilo koje države nije u obavezi da od centralnih vlasti traži dozvolu da proglasi suverenitet.

„To je rečeno za Kosovo i to je bila odluka Međunarodnog suda pravde, koju su svi podržali“, kazao je Putin, dodavši da Donjecka narodna republika i Luganska narodna republika imaju isto pravo kao Kosovo da se izjasne o svom suverenitetu bez dozvole centralne vlasti, „jer je presedan napravljen“, prenose RIA Novosti.

U Srbiji je ova Putinova izjava izazvala dosta reakcija ali i regionu čiji su mediji premeli da je Putin time ponizio predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dok tabliodi u Srbiji tu vest tumače kao zabadanje noža u leđa Srbiji i priznanje lažne države Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari