Beogradu ne odgovara da otvara još jedan politički front 1Foto: Medija centar

Iako je premijerka Ana Brnabić ranije u više navrata isticala da između Srbije i Crne Gore nema otvorenih pitanja, izjave njenih ministara u svetlu poslednjih događaja pokazuju da Vlada ipak nema usaglašenu politiku po pitanju pomenutog suseda.

Naime, ministar odbrane Aleksandar Vulin, komentarišući nedavnu odluku Crne Gore da u sastav KFOR-a na Kosovu pošalje dva štabna oficira, poručio je da „ona ne može biti prijateljska“, te da „to nije podrška bezbednosti Srba, već podrška nezavisnosti Kosova“.

Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj, podržao je pak izjavu patrijarha Irineja, koji je ocenio da je položaj srpskog naroda u Crnoj Gori isti kao u vreme NDH, te dodatno dolio ulje na vatru konstatacijom da se „nad Srbima u Crnoj Gori vladajući režim uporno i sistematski sprovodi identitetski genocid“. Zbog toga, prema Popovićevom mišljenju, „Vlada treba da izdvoji dodatna sredstva za zaštitu srpskog pisma, tradicije, kulturnih i obrazovnih ustanova u Crnoj Gori“.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da takvi oprečni stavovi predsednice Vlade i dvojice njenih ministara zapravo pokazuju faktičku razliku između dve frakcije u Nemanjinoj; jedna bi u Evropsku uniju, a druga ne bi u EU dok to Moskva ne odobri.

– Crna Gora za Moskvu još uvek predstavlja prostor moguće destabilizacije i svako ko pripada njenom užem uticaju, poput ministra Popovića, ima zadatak da na tome radi. Na taj način je pitanje srpske zajednice u Crnoj Gori instrumentalizovano. Srpska politika prema Crnoj Gori, koju je i Brnabićka nasledila, pre svega se oslanja na tamošnje prosrpske i proruske stranke – navodi Janjić.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, koga u trenutku razgovora zatičemo u Podgorici, poručuje da ne vidi u kojoj se društvenoj sferi Srbi u Crnoj Gori osećaju kao građani drugog reda. Međutim, prema njegovom mišljenju, ukoliko se oni zaista tako osećaju, Vlade dveju zemalja trebale bi da se sastanu na visokom nivou i stišaju situaciju.

– Vlada će sigurno imati blaži stav od onoga koji je ministar Popović zauzeo. Ovo je jedna nova situacija, jer smo do sada imali veoma dobre odnose bez otvorenih pitanja, osim možda dvojnog državljanstva, gde smo se složili da se oko toga ne slažemo. Mislim da predsedniku Vučiću ne odgovara da sada otvara još jedan front u vreme kada ulazi u finiš rešavanja kosovskog pitanja – ukazuje Popov.

On podseća da je Srbija u vreme Borisa Tadića imala daleko gore odnose sa Crnom Gorom, te da je u vreme popisa 2011. godine naša država direktno agitovala da se u pomenutoj zemlji što veći broj građana izjasni kao Srbi. Popov kaže da ovo nije prvi put da pojedini ministri „soliraju“, a da Vlada zatim saopšti da to nije zvanična politika i da su govorili u svoje ime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari