Beširi: Iz Nemačke će stizati više kritika na račun Srbije 1BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Poseta potpredsednice nemačkog Bundestaga Klaudije Rot Beogradu mogla bi da donese promene u odnosima između Srbije i Nemačke i to u pravcu više kritika iz Nemačke na račun Srbije zbog vladavine prava, odnosa vlasti prema opoziciji ali i stanje životne sredine.

Potpredsednica nemačkog Bundestaga Kladija Rot, koja je bila i kopredsednica stranke Zeleni koja je nedavno ostvarila istorijski uspeh na izborima u toj državi, boravila je u poseti Beogradu gde se sastala sa potpredsednikom Skupštine Srbije Vladimirom Orlićem i predsednicom Poslaničke grupe prijateljstva sa Nemačkom Vesnom Marković. Nakon toga, Rot se sastala i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Ova poseta Rotove Srbiji dešava se u trenutku dok stranka kojoj ona pripada ulazi u pregovore za formiranje nove Vlade u Nemačkoj i gotovo je izvesno da će Zelenima pripasti mesto ministra spoljnih poslova, te je zbog toga dodatna pažnja usmerena na političke poruke koje će gošća iz Nemačke poslati.

Osim što se radi o poseti protokolarne prirode, sigurno se mogu očekivati i jače poruke u vezi najbitnijim političkim pitanjima u Srbiji, kaže za Danas Naim Leo Beširi, direktor instituta za evropske poslove.

– Sigurno je ponovila nemački stav u vezi sa dva glavna pitanja koja koče Srbiju na putu evrointegracija – to su vladavina prava, odnosno poglavlja 23 i 24, što je pre svega važno za nemačke investitore u Srbiji jer se njihove firme već žale na loše uslove poslovanja ovde. Pored toga, tema koje su se sigurno dotakli jesu odnosi Beograda i Prištine i ona će ostati pri nemačkom stavu – nikakva razmena teritorija ne dolazi u obzir već Srbija treba da bude konstruktivna u nalaženju rešenja kako bi se što pre došlo do sveobuhvatnog sporazuma – naveo je Beširi.

Osim ova dva ključna pitanja, on smatra da je Rot pokazala veće interesovanje za najavljene prevremene parlamentarne izbore u Srbiji koji bi trebalo da se održe u aprilu sledeće godine.

– Verujem da su se dotakli međustanačkog dijaloga i insistiraće da tu trebaju da se naprave ozbiljniji  napori kako bi mogli sledeći izbori mogli da se zovu fer i poštenim – istakao je Beširi.

On zaključuje da u narednom periodu svakako možemo očekivati promenu politike Nemačke prema Srbiji, na šta će ukazati i ova poseta potpredsednice Bundestaga, jer ona predvodi stranku koja ima kritičniji ton prema vlastima u Srbiji a sada će imati i više uticaja na vođenje politike.

–  Zeleni žele da vide Srbiju u EU ali ono što može značajno otežati posao vlastima u Srbiji jeste što Zeleni ne reaguju blagonaklono na stanje demokratije, medija, slobode okupljanja u Srbiji a posebno na stanje životne sredine što je njihova ključna tema – naglasio je Beširi.

On dodaje da vladajuća Srpska napredna stranka ne može više da računa na podršku kakvu je dobijala iz Nemačke od bivše kancelarke Angele Merkel.

– Odnosi kakve je Vučić imao sa Angelom Merkel gotovo sigurno neće postojati posle formiranja nove Vlade u Nemačkoj, ko god da bude sačinjavao tu Vladu. Promena će biti sigurno i treba imati u vidu da Zeleni nisu blagi sa kritikama na račun Srbije kao CDU i Angela Merkel – naveo je Beširi.

Klaudija Rot će, nakon protokolarnih sastanaka sa srpskim zvaničnicima, u četvrtak 21. oktobra otići u posetu Kragujevcu povodom obeležavanja 80. godišnjice zločinačkog masakra civila u Kragujevcu i Kraljevu, koji su počinile snage nemačkog Vermahta u Drugom svetskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari