U skladu s briselskim dogovorom visokog predstavnika EU Ketrin Ešton s premijerima Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija, juče ujutru na administrativnim prelazima Merdare i Jarinje počela je primena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima (IBM). Do kraja godine sporazum bi trebalo da zaživi i na Brnjaku i Končulju.


Početak sprovođenja IBM, kako javljaju agencije, odvija se bez problema, iako kompletni radovi na Jarinju nisu završeni. Eštonova je juče izrazila zadovoljstvo zbog primene dogovora, a Dačić je poručio da je „Vlada Srbije potvrdila kredibilitet da je svesna odgovornosti i preuzetih obaveza od prethodne vlade“.

Dejan Pavićević, šef vladinog tima za tehnički dijalog s Prištinom, kaže za Danas da nema bitne razlike u proceduri između Merdara i Jarinja – prelazi se s ličnom kartom, osim što na Jarinju, u skladu s garancijama Vlade Srbije, nema naplate carine i drugih dažbina. Kao i do sada, roba s prelaza na severu KiM carini se u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Na pitanje Danasa do kada važe vladine garancije za sever, Pavićević odgovara da „režim na Jarinju važi do daljeg, jer nije vremenski ograničen, a da se, kako je najavio premijer Dačić, 10. januara u Briselu nastavljaju pregovori o neusaglašenim pitanjima“.

Zvaničnom otvaranju prelaza na Jarinju juče su prisustvovali, osim Pavićevića, i savetnik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Fisnik Redžepi, šef kosovske carine Naim Huruglica i predstavnici Euleksa i Kfora. Na Jarinju je postavljeno šest kontejnera – MUP Srbije dobio je tri, isto toliko i nekoliko desetina metara udaljeni predstavnici Euleska i KPS, javljaju agencije. Na Merdaru, gde su sada jedan pored drugog dva punkta – MUP Srbije i KPS, bio je ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi.

„Prezadovoljni smo primenom ovog sporazuma. Podržavamo sve dogovore, koje su Beograd i Priština spremni da sprovedu“, izjavila je na Jarinju Irina Gudeljević, portparol Euleksa, koja kaže da Misija EU „na prelazu ima carinu i policiju da obavlja kontrolu“.

Prema rečima Fisnika Redžepija, na Jarinju su tri carinika Kosova i dvojica iz Euleksa. Redžepi napominje da se „ništa ne menja u režimu osiguranja, koje obe strane plaćaju kada prelaze administrativnu liniju“.

Vojislav Koštunica, predsednik DSS, pozvao je juče sudije Ustavnog suda Srbije da se izjasne o inicijativi te stranke za ocenu ustavnosti vladinih uredbi zasnovanih na sporazumima s Prištinom. On je upozorio USS da je „ćutanje najgore rešenje“ i ocenio da briselski dogovori „sa stanovišta međunarodnog i domaćeg prava uspostavljaju međudržavnu granicu između Srbije i KiM“.

Za razliku od Tačija, koji je još prošle nedelje obavestio Skupštinu Kosova da je spreman da podnese izveštaj o poslednjoj rundi pregovora, što će uraditi 12. decembra, Dačić se neće pojaviti ni na današnjoj sednici Odbora za KiM Skupštine Srbije. Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM, kaže za Danas da premijera nije ni zvao, zato što izveštaje o radu treba da podnesu šefovi vladinih kancelarija za KiM i tehnički dijalog s Prištinom Aleksandar Vulin i Dejan Pavićević, kao i predstavnici Tužilaštva za ratne zločine, zbog slučaja Haradinaj.

Nikolić s patrijarhom, ali ne o Kosovu

– Patrijarh srpski Irinej izjavio je za Danas da njegov jučerašnji susret s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem ni u kom slučaju ne treba dovoditi u vezu s početkom primene IBM, niti se može tumačiti kao podrška politici državnih vlasti po ovom pitanju. Poglavar SPC kaže za naš list da je na sastanku u Predsedništvu Srbije načelno razgovarano o obeležavanju 1.700 godišnjice Milanskog edikta. Patrijarh Irinej i predsednik Nikolić su pokrovitelji proslave ovog jubileja u Srbiji.

Sprema se Končulj

Vranje, Bujanovac – Administrativni prelaz Končulj kod Bujanovca biće stavljen u funkciju po sistemu IBM kada budu završeni svi građevinski radova na punktu, izjavio je za Danas načelnik Policijske uprave u Vranju Slađan Velinović. „Početak primene IBM odlaže se do daljeg zbog toga što u dužini od oko 2.850 metara nisu završeni svi radovi na dovođenju struje i vode i postavljanju optičkog kabla“, rekao je Velinović. Kako Danas saznaje, prelaz Končulj biće izmešten sa sadašnje pozicije za oko kilometar prema području KiM, do mesta „Eminova česma“. V. Ristić

Protest „Nikad granica sa Kosovom“

Zbog početka primene IBM na Jarinju i Merdaru, nekoliko hiljada građana sinoć je u centru Beograda protestovalo zbog „postavljanja granice između centralne Srbije i KiM“. Protestni marš pod nazivom „Nikad granica sa Kosovom“ organizovalo desetak organizacija, koje sebe nazivaju patriotskim. Uz zvuke „Marša na Drinu“, učesnici protesta krenuli su od Saborne crkve, pored Predsedništva i Vlade Srbije do Hrama Svetog Save na Vračaru, tražeći prekid pregovora Beograda i Prištine, daljih evropskih integracija i izdaje KiM, državnih i nacionalnih interesa Srbije. Zamenik predsednika opštine Kosovska Mitrovica Momir Kasalović optužio je predsednika Srbije i prvog potpredsednika vlade Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića da „vrše pritisak na Ustavni sud da se ne izjasni o sporazumuma Beograda i Prištine“, nazivajući ih „novim evrofanaticima“. Demostranti su nosili srpske zastave i transparente: „Nikad granica – Kosovo je Srbija“, „Tamo gde je Gračanica ne sme biti granica“, „Glavu za Kosmet“. Skup, koji je protekao bez incidenata, obezbeđivale su jake policijske snage. Organizatori su najavili da je sinoćni protest samo početak, jer „ni po koju cenu neće odustati od borbe za KiM“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari