Bilčik: Srbija da donese važne odluke koje se tiču strateške budućnosti 1Vladimir Bilčik Foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da je Beograd napravio napredak na evropskom putu u teškim uslovima pandemije, ali da je posle izbora vreme da se u Beogradu donesu neke važne odluke, koje se tiču strateške budućnosti Srbije, aludirajući na uvođenje sankcija protiv Rusije.

Posle predstavljanja nacrta rezolucije o Srbiji u Spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta, Bilčik je rekao da je zadovoljan što opozicone partije nisu bojkotovale izbore u Srbiji, što je odziv birača bio rekordan i zemlja dobila parlament koji odslikava pluralizam.

To je dobra vest i sada je važno da parlament i novo rukovodstvo zemlje donesu neke odluke važne za stratešku budućnost Srbije, izjavio je Bilčik.

On je ocenio da je „brutalna agresija Rusije na Ukrajinu“ promenila bezbednosno okruženje Evropske unije i proces proširenja.

Želimo blisku saradnju sa partnerima, zemljama kandidatima za članstvo, među kojima je i Srbija. Očekujemo da Beograd donese neke važne odluke, izjavio je Bilčik, ponavljajući da se od Srbije očekuje usaglašavanje sa restriktivnim merama EU prema Rusiji.

Nadam se da to možemo u narednim nedeljama i mesecima, dok razgovaramo o amandmanima na izveštaj. Od aprila do juna, kada će biti razmatran tekst u Spoljnopolitičkim komitetu, imamo prilike za rad na promenama, a plan je da se u julu tekst razmatra na plenarnoj sednici, rekao je Bilčik.

On je konstatovao da svi razumeju da je u Beogradu potrebno doneti neke važne odluke i da su spremni da pomognu.

Srbija je na evropskom putu već nekoliko godina. To je politički proces i potrebno je da se svih 27 članica EU saglase, a Evropski parlament je uvek podržavao taj proces, izjavio je Bilčik.

On je naveo da je ruska agresija na Ukrajinu redefinisala brojna pitanja.

Kada je reč o tome da se Ukrajinci bore i umiru za svoje evropske aspiracije, važno je da se to reflektuje i na proširenje EU u ostalim delovima Evrope, kao i na Zapadnom Balkanu, rekao je Bilčik.

On je poziv za usaglašavanje sa sankcijama EU okarakterisao kao ozbiljan.

Što više radimo na prilagođavanju Srbije, to su bolje perspektive rada i na drugim aspektima proširenja. Važno je da su institucije u Srbiji dobile novi mandat na izborima i nadam se da će se to vrlo brzo reflektovati u konstituisanju novog parlamenta i vlade, izjavio je Bilčik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari