Biljana Đorđević: Nećemo da budemo Vučićeva publika 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Većina poslanika opozicionih stranaka neće prisustvovati polaganju zakletve Aleksandra Vučića za novi predsednički mandat u Skupštini Srbije. Smatraju da je to Vučičev lični performans i da bi bilo krajnje neukusno, nakon mučnog izbornog procesa, prisustvvati zaklinjanju čoveka nad Ustavom koga je više puta pogazio i poništio.

“Smatram da poslanici koalicije Moramo ne treba da prisustvuju Vučićevim performansima, jer su oni zaista lični, a ne institucionalni. Nismo izašli na izbore da u institucijama budemo Vučićeva publika, već da predstavljamo građane čiji se glas u takvim urušenim institucijama ne čuje”, kaže za Danas Biljana Đorđević, funkcioner i budući poslanik koalicije Moramo.

I Pavle Grbović , lider Pokreta slobodnih građana i budući poslanik sa liste Stranke slobode i pravde ocenjuje da Vučieva inauguracija ne može biti povod za bilo kakvo slavlje.

„Aktivno sam učestvovao u kampanji drugog kandidata koji nije pobedio, tako da ne vidim razlog da budem prisutan. U Srbiji je vreme za normalnost, a to pre svega podrazumeva da se što pre konstitutuiše novi skupštinski saziv, jer su mnoge teške i strateški važne odluke pred nama i o njima mora da se vodi otvorena javna rasprava. To je suština i o tome moraju svi politički akteri da budu pitani“, ističe Grbović.

Prema njegovim rečima način na koji će Vučić započeti drugi mandat predstavlja samo estetiku, o kojoj on sam treba da odluči. A Janko Veselinović, lider Pokreta za preokret i budući poslanik podseća da skoro mesec ipo dana nakon izbora oni još nisu završeni, nisu saopšteni konačni rezultati i dodeljeni mandati poslanicima.

„To je poniženje ne samo za nas, već za građane koji su za nas glasali. Da ne govorim o uslovima na izborima i kupovini glasova i medijima. Neukusno bi bilo nakon ovog mučnog izbornog procesa, ako ga tako možemo i nazvati, prisustovati nekim zaklinjanjima nad Ustavom čoveka koji je taj isti Ustav zgazio više puta.

On ne spori da je faktilko stanje takvo da će Vučić biti predsednik, ali da ono oko čega sa njim treba da se razgovara je kako izaći iz ovog gliba. Taj razgovor mora biti otvorenih karata, ali bez fanfara.

Vučić nije zaslužio da prisustvujem njegovoj inauguraciji, jer za deset godina neograničene vlasti nije uskladio spoljnu politiku Srbije sa politikom EU, još nije uveo sankcije Rusiji, a njegova unutrašnja politika je duboko nacionalistička i populistička. Takođe, njegova centralistička politika je faktički oduzela Vojvodini i ono malo ustavnih nadležnosti, dok članovi njegove SNS najavljuju ukidanje Vojvodine koju sramno nazivaju ’’severnom Srbijom’’ i samo zloupotrebljabaju budžet i prirodna bogatstva Vojvodine. O ljudskim i medijskim pravima je izlišno govoriti”, kaže Aleksandar Olenik, poslanik sa liste Vojvođani.

Prema njegovim rečima veliki broj Vučićevih dobijenih glasova je rezultat prinude, straha, ekonomske ucene i njegove brutalne propagande, tako da ne vidi ni jedan razlog za organizovanje inauguracije.

“Vučičeva vladavina nas je dovela do rekordne zaduženosti, do dužničkog ropstva prema Kini, do robovskog položaja prema Rusiji i do najvećeg broja siromašnih i socijalno ugoroženih građana čiji će položaj biti još gori nakon sadašnjih poskupljena svega i svačega. Sa druge strane, svi u njegovom okruženju su se za ovih deset godina bezobrazno obogatili, a organizovani kriminal kontroliše državu, tako da i generalno posmatrano, nemamo razloga za bilo kakva slavlja”, zaključuje Olenik.

U Pokretu Dveri ne navode da li će u Skupštini Srbije prisustvovati polaganju zakletve novog – starog predsednika, ali na njegovu inauguracionu svečanost, ako je bude neće ići.

„Svečanost će biti kad Vučić padne sa vlasti. Do tada ne idem na svečanosti u organizaciji sadašnje vlasti“ , napominje u izjavi za Danas Boško Obradović, lider Pokreta Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari