Biljana Stojković: Crkva traži da se budući građani drže u neznanju, upliv u prosvetu protivustavan 1Foto: Medija centar Beograd

Profesorka genetike i evolucije na Biološkom fakultetu u Beogradu Biljana Stojković ocenila je danas da Srpska pravoslavna crkva (SPC), zahtevima za izuzeće lekcija o „rodnom i polnom identitetu“ iz školskih udžbenika, traži od prosvete da „buduće građane drži u neznanju“.

„Još je gore ukoliko misle da će sve to nestati iz Srbije ukoliko se o tome ne govori. Nauka neće bez borbe predati obrazovanje u ruke crkve. Borba očigledno predstoji“, napisala je Stojković u autorskom tekstu za nedeljnik NIN.

Po njenim rečima, mešanje crkve u obrazovnu politiku je suprotno Ustavu, jer se crkva sada „nametnula kao ključni arbitar u formiranju školskih kurikuluma“.

Crkva i desničari, kako je kazala, ističu da pitanje roda ne pripada biološkoj nauci, ali ona navodi da se razviće pola kako na fizičkom, tako i na psihološkom planu, ne mora kod svakog pojedinca uklapati u društveno nametnute norme, odnosno rod.

„Odnos između pola i roda jeste realan i uključuje biologiju koliko i psihologiju i sociologiju. O tome govori i Svetska zdravstvena organizacija“, rekla je Stojković.

Ona navodi da je druga zamerka koja se najviše naglašava ta, da lekcija „Rodni i polni identitet“ promoviše vrednosti koje izlaze iz domena muško/žensko dihotomije.

„Nije sasvim jasno kako pisanje fenomenu koji postoji u realnosti može uraditi bilo šta drugo osim upoznavanja dece da će kroz život susretati različite ljude i u pogledu roda i u pogledu pola. Naučiće i da drugačije ljude ne posmatraju sa prezirom i mržnjom“, istakla je profesorka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari