I "Biramo Beograd" u Opštini Čukarica zbog overitelja, Jovanović Ćuta: Obezbeđenje nam nije dalo da overimo potpise 1foto FoNet Milica Vučković

Biljana Đorđević iz Zeleno-levog fronta kaže za Danas da opštinske uprave u beogradskim opštinama Čukarica i Savski venac opstruišu sakupljanje potpisa koalicije Biramo Beograd, time što im ne daju overitelje. Predstavnici ove liste, uz njih i Đorđević, došli su opštinu Čukarica kako bi rešili problem.

„Došla sam da tražim da razgovaram s nekim iz opštinske uprave, ali nema nikog i niko se ne javlja na telefon. Rok za predaju listi je sutra, oni bi morali da budu dostupni za ovakve stvari“, kaže Đorđević.

Kako je agenciji FoNet rekao poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta, obezbeđenje gradske opštine Čukarica nije želelo da dozvoli predstavnicima liste „Biramo Beograd“ da overe potpise za beogradske izbore.

Jovanović je rekao da vlast skriva overitelje tako što opozicionim listama zakaže termin za overu potpisa na jednom mestu, gde se oni ne pojave, nego se pojave na drugom mestu.

Ta „igranka mačke i miša“ već dva dana traje po beogradskim opštinama, rekao je Jovanović.

Jovanović je naveo da je lista „Biramo Beograd“ ipak uspela da uradi 99 odsto posla, ali da lista „Kreni-promeni“ ima ogromne probleme u vezi sa overavanjem potpisa.

„Država beži pred građanima ne dozvoljavajući da budu overeni potpisi za liste za koje građani žele da glasaju, a ako nema države da sprovodi zakone – sprovodiće ih građani“, rekao je Jovanović.

Situacija ista na Savskom vencu

U opštini Savski venac, u koju su otišli Đorđević i Radomir Lazović (ZLF), ista je situacija – opština danima ne da overitelji ili i kad ih daju menjaju termine u toku dana. Konkretno na Savskom vencu im je rečeno da su overitelji poslati da overavaju potpise nekoj drugoj listi, bez da im je rečeno gde i kome da bi mogli da se uvere da li se to zaista dešava., navodi.

„Kažu biće od 11 do 19 časova, ali onda kažu da će biti samo dva sata. Svakoga dana je takva situacija bila, danas su isto tako skratila, trebalo je da bude od 11 do 19 časova, pa da će biti samo od 17 do 19 časova. Na kraju će doći od 15.30“, ukazuje.

Đorđević dodaje da su ove probleme imali svakog dana, ali da su ih rešavali u hodu. Problema je bilo i na Paliluli, a pogotovo na periferiji grada.

„Ovo sada deluje kao, meni nejasno, ozbiljna nervoza. Nema potrebe da otkazujete ljude koje ste obećali. Naši ljudi koji su zakazivali, razgovarali su sa overiteljima i rečeno im je da oni nemaju nikakve druge obaveze“, kaže.

U zgradi opštine Savski venac sreli su načelnicu opštinske uprave Mariju Sušić koja se, navodi, ponašala kao da je privatno lice, a ne neko ko bi trebalo da objasni kako koristi svoj službeni položaj da im negira ustavno pravo kandidovanja.

Predstavnici ove liste biće u opštini dok ne dobiju nekog od nadležnih.

„Skupljamo potpise, na nekim mestima možemo da očekujemo da nam overitelj kaže da ide, jer mu je tako naređeno. Ne znamo kako će ovaj dan izgledati“, ukazuje Đorđević.

Napominje da su pri kraju sakupljanja potpisa, ali da je reč o principu i bahatosti, zloupotrebi javnih resursa.

„Postoji nervoza. Mislim da na većini opština postoji samo jedna lista koja je predata i postoji sad nervoza što će biti predata neka druga koja će biti glavni konkurent“, kaže Đorđević.

Takođe zbog problema sa overiteljima ispred zgrade opštine Čukarica protest je organizovala lista „I ja sam Beograd – Kreni-Promeni“, čiji je kandidat za gradonačelnika Savo Manojlović uz dvojicu aktivista prespavao u prostorijama opštinske uprave. Ni njihov problem nije rešene, rekao je za Danas aktivista Kreni-Promeni Nikola Stanković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari