BIRODI: Na osnovu kojeg akta je Vučić predložio kandidata za predsednika skupštine 1Foto: Bojan Cvejić/Danas

Biro za društvena itraživanja (BIRODI) ukazao je da Predsednik Srbije nema ovlešćenja da predlaže predsednika Skupštine Srbije i da takav način predlaganja kadrovskih rešenja nosi rizik po očuvanje podele vlasti i urušava integritet i predsednika Skupštine i tog najvišeg zakonodavnog tela.

BIRODI se osvrnuo na to da je na jučerašnjoj konferenciji za štampu Srpske napredne stranke (SNS) Nikola Selaković saopštio da je predsednik Aleksandar Vučić, predložio Vladimira Orlića za kandidata za predsednika Narodne skupštine Republike Srbije (NSRS), ne navodeći kao predsednik na osnovu čega je to učinio.

„Polazeći od člana jedan Ustava Republike Srbije u kojem piše da je Srbija zasnovana na vladavini prava i člana pet da političke stranke ne mogu neposredno vršiti vlast, niti je potčiniti sebi, postavlja se pitanje na osnovu kojeg normativnog akta (statuta stranke, zakona ili ustava) je predsednik Repubike i partije predložio kandidata za predsednika skupštine“, pita BIRODI.

U saopštenju je navedeno da statut SNS-a u članu 45 daje mogućnost predsedniku stranke da formira kriterijume i na osnovu njih predlaže kandidate za odbornike i narodne poslanike, dok Zakon o predsedniku Republike i Ustav Republike u odgovarajućim članovima ne daju pravo predsedniku na predlaganje predsednika NSRS.

BIRODI je ocenio da s obzirom na dužnosti predsednika skupštine, ovakav vannormativni način predlaganja predstavlja rizik po očuvanje podele vlasti, ali i integritet i predsednika zakonodavnog doma i Narodne skupštinu kao institucije.

BIRODI je ranije ukazao na činjenicu da je predsednik države kao predsednik SNS-a u kampanji podržao izbornu listu svoje stranke, čiji izabrani poslanici imaju obavezu da nadziru ustavnost njegovog postupanja, a pošto se prema istraživanjima to ne dešava postoje indicije na „fenomen zarobljenih poslanika“ koji ne vrše svoju ustavnu obavezu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.