Biserko: Korak ka jednopartijskom sistemu 1Foto: www.mc.rs

Pobeda Aleksandra Vučića već u prvom krugu mnogo govori ne samo o stanju opozicije, već i društva u celini.

Ovim izborima Vučić je legitmisao svoju vlast na svim nivoima i može se zaključiti da je Srbija ozbiljno zakoračila ka jednopartijskom sistemu, ocenjuje za Danas rezultate izbora Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora.

Ona dodaje da je za to u velikoj meri odgovrna opozicija koja nije uspela da se konsoliduje i ponudi ubedljivu alternative, niti je uspela da se suprotstavi konstantnoj defamaciji i kriminalizaciji kojima ju je izložila SNS.

“Radikali/naprednjaci su uvek bili partija sa najvećom podrskom posle SPS, ali sve do 2012. godine nisu uspevali da se domognu vlasti. Kad se to desilo uzeli su apsolutnu vlast i tokom poslednje četri godine promenili su politicku scenu Srbije bez većeg otpora opozicije i društva. Za to vreme uspeli su da diskredituju partijski život, a time i demokratiju. Mediji su stavljeni pod kontrolu, što je dodatno zaustavilo ili sprečilo dijalog na sve važnije teme u društvu”, napominje Biserko.

Prema njenim rečima, Saša Janković je kao samostalni kandidat ostvario značajan rezultat, koji mu otvara mogućnost da u budućnosti ponudi novu političku opciju. Najveće iznenađenje je, dodaje, svakako Preletačević čija je poruka važna za sve aktere političkog života.

“Iza njega je stala mlada generacija koja je time pokazala suštinsko nezadovoljstvo i otpor prema aktuelnoj situaciji”, ističe sagovornica Danasa.

Biserko ističe da bez obzira na sve nepravilnosti koje su zabeležene tokom izbornog procesa kao i nefer okolnosti, stoji činjenica da je pobeda Aleksandra Vučića bila očekivana i da je neupitna.
“Tendencija ka autoritarnosti koju je do sada pokazivao će rasti, što obavezuje opoziciju i sve građane da jos se suštinski odupru”, zaključuje Biserko.

 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

14 reagovanja na “Biserko: Korak ka jednopartijskom sistemu”

  1. Najvecu diskredutaciju visepartijskog sistema, naprVili su DS i ostali nakon 2000te godine. Ujedno je propustena prilika i da se otkacimo tog jednopartijskog – laznog visepartijskog siatema koji nas davi skoro 3 decenije. Komunisti obojeni u lazne demokratske, nacionalne i svake druge boje, na vlasti su u kontinuitetu od 1944. godine do danas, pa ne cudi da je narodu svega dosta i da po inerciji, idu za vladarom koji im se cini najmanjim zlom. Sem Belog, alternativa ni na ovom izborima, nije bilo. Sve sam komunista do komuniste na saradnickom spisku stare udbe.

  2. Дух идологије Михајла Марковића "једнопартиска демократија"! Дрвено-гвожђе!
    За боље и нисмо, ево и Албанија отворила своје "шрази" књиге, Србија је остала "Северна Кореја" у Европи. Као што је написао Орвел у "1984" ништа боље за старо-нову власт од новоговора: "рат је мир", "не знање је моћ"…прво спалиш Србију, регион и дестабилизујеш Европу а сад си фактор мира и стабилности и "прочаја"!

  3. Koga ona napada njega Srbija zeli….kad budu shvatili oni sto je finansiraju bice kasno…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.