Sonja Biserko o posledicama na Srbiju, ako se i Kina ogradi od Putina: Vučić samo nekim čudom može da se izvuče 1foto FoNet/Aleksandar Mijailović

Srbija će biti prinuđena da napravi izbor posle izbora 3. aprila, odnosno da se u potpunosti priključi politici zapada u odnosu na rat u Ukrajini ili da to odbije – kaže Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, u odgovoru na pitanje u kakvoj situaciji će se naći režim Aleksandra Vučića, kada je reč o politici neuvođenja svih sankcija Rusiji, koje od invazije Vladimira Putina na tu državu, neprestano i u sve većoj meri „gomila“ Evropska unija.

Sagovornica Danasa komentarisala je članak u britanskom Gardijanu, u kojem se ističe da se svet se suočava sa mogućom dramatičnom promenom geopolitičke ravnoteže dok Peking razmatra da li da podrži Moskvu dok traje ruska agresija na Ukrajinu.

Američki predsednik Džozef Bajden obavio je danas video poziv sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u kome je bilo reči o potencijalnoj promeni uloge Kine u svetu – koja bi nesumnjivo usledila ukoliko ova zemlja odluči da više podrži Rusiju i njenu agresiju na susednu Ukrajinu.

Podsetimo, Kina je ostala uzdržana na Rezoluciju UN o Ukrajini, što ju je retorički svrstalo na stranu Moskve, a Bajdenova administracija veruje da je Si Đinping već odlučio da ekonomski podrži Rusiju u vreme kada su joj gotovo sve zapadne zemlje uvele sankcije.

Na sastanku u Rimu kome su u ponedeljak prisustvovali američki savetnik za bezbednost Džejk Saliven i njegov kineski kolega Jang Đieči, kineska delegacija zapanjila je američke zvaničnike podržavanjem nesuvislih ruskih teorija da SAD i Ukrajina zajedno razvijaju tajni program biološkog oružja. Amerikanci su se vratili iz Rima pesimističniji nego ikad kada su u pitanju namere Pekinga, piše Gardijan u svojoj analizi sa naslovom – Da li će Kina stati uz Rusiju i podeliti svet?
Sonja Biserko o posledicama na Srbiju, ako se i Kina ogradi od Putina: Vučić samo nekim čudom može da se izvuče 2
Foto: FoNet/AP

– To jako menja geostratešku sliku, jer Vladimir Putin mnogo očekuje od Kine. Kini ne bi odgovaralo da se potpuno identifikuje sa ruskom pozicijom vezano za rat u Ukrajini. Srbija će biti prinuđena napravi izbor posle izbora 3. aprila. Međutim, treba imati u vidu da će Rusija uraditi sve da osujeti evroatlantske integracije Srbije. Tu je i dominantno prorusko javno mnjenje, te intelektualne, verske i vojne elite. Njihove procene su i devedesetih bile pogrešne. Vučić će biti pred velikim iskušenjem. Izolacija Srbije od strane zapadne zajednice bila bi pogubna, sa nesagledivim posledicama. Ne znam da li shvata koliko se kontekst promenio. Jedinstvo političkog zapada Putin, a i naše elite, nije očekivao – smatra Sonja Biserko.Kako dodaje, Vučić je odgovoran za ovakvu atmosferu u Srbiji jer je doprineo tome, radio je predano, ističe ona, poslednjih deset godina.– Aleksandar Vučić će se teško izvući, nekim čudom možda. Bojim se da smo u lošoj situaciji. A njegov ministar Aleksandar Vulin pri tome opet govori o srpskom svetu… – zaključuje naša sagovornica.

Podsetimo, vlast Aleksandra Vučića nije saopštila javnosti da se početkom marta po prvi put usaglasila sa sankcijama EU prema Rusiji.Naime, Srbija je po prvi put donela odluku da se pridruži restriktivnim merama EU usaglasivši se sa Odlukom Saveta EU da se produže sankcije bivšem predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču i njegovom proruskom establišmentu, što je objavljeno na sajtu Saveta EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari