Biserko: U toku zaokruživanje „srpskog sveta“; Anđelković: Na delu zatiranje srpskih korena 1Foto: rtcg.me

Događaji na Cetinju, nažalost, podsećaju na ponašanje Beograda iz devedesetih godina. Kada se uzme u obzir širi kontekst, može se reći da je na delu dobro sinhronizovana i osmišljena akcija koja ima za cilj zaokruživanje takozvanog „srpskog sveta“, ocenjuje za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji sukobe u Crnoj Gori, nastale uoči i tokom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog, Joanikija.

S druge strane, Dragomir Anđelković, politički analitičar, ističe za Danas da dokle god se u Crnoj Gori sprovodi politika identitetskog genocida sa ciljem zatiranja srpskih korena te zemlje i još i dalje velikog dela njenog stanovništva koje se izjašnjava u srpskom smislu – odnosi između Srbije i Crne Gore ne mogu da budu dobri.

Ustoličenje mitropolita Joanikija u najvišeg predstavnika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, pratili su žestoki sukobi policije i dela građana Crne Gore koji su se protivili da verska ceremonija bude obavljena u Cetinjskom manastiru. Dan uoči ustoličenja, pobunjenici, podržani i uglavnom inspirisani politikom  predsednika CG, Milom Đukanovićem, su tokom dana blokirali sve saobraćajnice ka Cetinju, posebno onu koja vodi iz glavnog grada Podgorice kako najviši predstavnici srpske crkve ne bi mogli da dođu do Cetinjskog manastira. Eksplozije, rafali, suzavac, gumeni meci, vatra, obeležili su dan ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog u nedelju, 5. septembra.

– Ne radi se o religiji ovde, već veoma dobro organizovanoj političkoj akciji koja ima za cilj ispražnjivanje crnogorskog suvereniteta i identiteta. Crkva je samo instrument za te ciljeve jer je jedina legitimna prekogranična institucija. Da je reč o zvaničnoj politici treba podsetiti da postoje i zvančni dokumenti koji se nalaze na sajtu Vlade Srbije. Radi se o Strategiji očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu (2011), Povelji o srpskom kulturnom prostoru (2019) koju su potpisali ministri za obrazovanje Srbije i Republike Srpske sa akcentom na brigu o srpskom jeziku i ćirilicnom pismo, koje je, po Ustavu, jednako sa latiničnim. Ona je inspirisala i Zakon o ćirilici – kaže Sonja Biserko.

Kako dodaje, još jedan dokument je važan u tom pogledu, a to je  Strategija za bezbednost u kojoj se ističe da je Republika Srpska glavni spoljnopoilitčki prioritet Srbije, a 15. septembra je dan jedinstva Srba.

Biserko: U toku zaokruživanje „srpskog sveta“; Anđelković: Na delu zatiranje srpskih korena 2
Sonja Biserko Foto: FoNet/ Aleksandar Mijailović

– Ovako sinhronizovana akcija se rukovodi analizom da je u regionu nastao međunarodni politički vakum i da je pravo vreme da se za zaokruživanja „srpskog sveta“ završi. Nazalost, izostala je adekvatna reakcija zapadne zajednice koja je dešavanja u Crnoj Gori okarakterisala kao sukob dva ekstrema – smatra naša sagovornica.

Prema njenim rečima, ne treba gubiti iz vida da se Milo Đukanovic koristi kao paravan za sve što se dešava u Crnoj Gori.

– Ide se čak dotle da mu se pripisuje pokušaj državnog udara u zemlji čiji je predsednik.  Milo Đukanović i njegova višedecenijska vladavina je jedan nivo problema, ali poslednji događaji u Crnoj Gori su agresivna politika Beograda koja nažalost ima veoma široku podršku, ne samo u opoziciji, već i medijima, akademskim krugovima… – napominje Biserko.

Podsetimo, poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije, saopštio je da su u „videokrugu bili neki ljudi“ koji su ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija „nameravali da spreče snajperskom puškom“.

Komentarišući poziv predsednika Skupštine Srbije na hapšenje Nenada Čanka, lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine koji je tokom ustoličenja Joanikija bio na Cetinju, na strani pobunjenika protiv takvog čina, naša sagovornica kaže da je ta izjava Ivice Dačića o Čanku svojevrsna pretnja i pritisak na drugačije mišljenje.

– Naravno da se preko Crne Gore testira i EU i NATO i Nemačka. Tužno je da smo posle 30 godina na novom početku koji destabilizuje ceo region – zaključuje ona.

Biserko: U toku zaokruživanje „srpskog sveta“; Anđelković: Na delu zatiranje srpskih korena 3
Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

Dragomir Anđelković, međutim, smatra da je upravo u Milu Đukanoviću problem, kojeg prepoznaje kao generatora antisrpske politike.

– Generator antisrpske politike je Milo Djukanović i čudo je što i ranije nije došlo do direktne konfrotacije između njega i zvaničnog Beograda. Srbija je dugo bila pasivna i dobro je što je nju svojim totalnim ekstremizmom Djukanović konačno naterao da reaguje – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari