Biserko: Vučić podržava referendum u RS 1Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Rusija, ali i druge velike zemlje ima eksponente svoje politike u različitim dijelovima sveta. Dodik kao američki produkt uzeo je sve što je mogao od SAD-a, došao na vlast tenkovima SFOR-a.

Sada je pronašao novog gospodara u liku Vladimira Putina. Cilj je samo jedan – ostanak na vlasti i prolongiranje sudskog procesuiranja, koje je za njega neizbežno. Da li je normalno da predsednik Rusije prima Dodika, koji je predsednik neke regije iz neke strane države. To je nezamislivo u međunarodnim odnosima, ali ova gesta razotkriva ulogu Rusije, Dodika ali i Srbije – napominje u razgovoru za Danas Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), komentarišući predstojeću posetu Milorada Dodiku Rusiji, tri dana uoči referenduma u RS. Ustavni sud BiH ponovo je, pre dva dana, zabranio održavanje referenduma o danu RS, zakazanim za 25. septembar.

Upitan kako komentariše to što se u slučaju referenduma u RS interesi Srbije i Rusije razlikuju – Beograd ne podržava referendum, dok ga Moskva podstiče, Bećirović kaže da se ne bi složio sa da se Beograd protivi održavanju referenduma.

– Ako ste pažljivo posmatrali izjave Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića sve do pre mesec dana oni su javno izražavali podršku referenduma. Kada su shvatili da bi Srbija mogla platiti visoku cenu Dodikovih avantura onda i dalje nisu bili protiv referenduma, a rekli su da se neće mešati u tu odluku, a mešaju se u mnogo manje važne stvari. Nijedna ključna odluka vezana za Republiku Srpsku ne donosi se u Banjaluci, nego zna se gde – smatra sagovornik Danasa.

Upitan o tome šta to govori o odnosu Vučića i Putina, Bećirović kaže da „male zemlje misle da su puno važnije nego što to faktički jesu“.

– Mislim da Putin ne gaji poseban odnos ni prema kome. Rusija je velika zemlja sa jakim međunarodnim uticajem i gleda svoje interese, a pojedine lidere ocenjuje samo u smislu koliko služe i koliko su u funkciji njenih interesa. Nema tu ljubavi. Rusiji u ovom trenutku zbog konfrontacije sa Zapadom odgovara destabilizacija Balkana i radi intenzivno na tome. Srbija ne sme pristati na takvu igru Rusije, jer može platiti visoku cenu. Problem celog regiona uključujući i Srbiju je da su ispostave stranih sila u većoj ili manjoj meri. Vreme je da konačno se prestane sa tim vazalskim i/ili poltronskim odnosom. Posledica toga je i u činjenici da većina novonastalih država nije nastala posledica unutrašnjeg konsenzusa nego pre svega izraz volje velikih sila. I tako je barem u poslednjih 100 godina u ovom delu sveta – zaključuje Bećirović za Danas.

Prema rečima Sonje Biserko, Dodikova poseta Moskvi samo je još jedna u nizu manifestacija kojom Rusija pokazuje svoj uticaj na Balkanu.

– Dodik je očigledno njihov najvažniji igrač. Značajno je da se poseta odvija neposredno pred referendum koji zapadna zajednica ne podržava. I ukoliko se održi neminovno će zapad menjati svoju dosadašnju politiku prema Bosni ali i prema Srbiji. Vučić nije pokazao dovoljno odlučnosti da Briselski dijalog učini učinkovitim niti je preduzeo ozbiljne mere da spreči referendum u RS. Naravno, postavlja se i pitanje da li Vučić uopšte ima moć koja mu se pripisuje. Ili se radi o jednoj uigranoj shemi u kojoj svako ima svoju ulogu. Vreme će pokazati koliko Vučić iskreno zemlju vodi ka evropskim integracijama. – ističe Biserko za Danas.

Naša sagovornica ocenjuje da Rusija svesno održava status quo u regionu koji indukuje regresivne trendove i narušava stabilnost regiona.

– Rusija i SAD će neminovno kad tad regulisati svoje odnose u novom međunarodnom kontekstu a ruski klijenti u regionu će ostati bez oslonca. Rusko mešetarenje u regionu a time i usporavanje njegove konsolidacije dugoročno ugrožava interes Srbije i RS – zaključuje Sonja Biserko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari