Bisljimi: Lajčak predložio redosled koraka – prvo jedna strana nešto uradi, pa druga 1foto: Twitter

Zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač u dijalogu sa Srbijom Besnik Bisljimi preneo je večeras da je izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak na jučerašnjem sastanku u Briselu predložio redosled koraka u implementaciji – prvo jedna strana nešto uradi, pa onda druga.

Bisljimi je, u intervjuu za Kaldžo, rekao da su na dnevnom redu sastanka u utorak bile dve tačke, prenosi Kosovo online.

„Prva je bila razgovor o primeni aneksa dogovorenog u Ohridu, a druga razgovori o aktuelnim pitanjima. U prvom delu, najvažniji deo diskusije se odnosio na korake koje moramo da preduzmemo u narednim danima i koji proizilaze iz osnovnog sporazuma i implementacionog aneksa. Na primer, razgovarali smo o redosledu koraka“, preneo je on.

Bisljimi je kazao da je predložen princip po kome se ne može pristupiti implementaciji svih tačaka odjednom, jer bi to moglo stvoriti neravnotežu, tako da jedna strana dobija previše i ne bude u obavezi da nešto ponudi.

„Lajčakova ideja je da postoji redosled koraka, da jedna strana uradi nešto, a onda druga strana“, objasnio je.

Bisljimi je dodao da će do petka dve strane poslati svoje komentare na ovaj predlog o redosledu.

„Ovde ne možemo da kažemo da Kosovo nešto radi ili Srbija nešto radi, već obe strane. Dogovorili smo se da do petka pošaljemo svoje komentare u vezi sa redosledom koraka i na osnovu tih komentara biće objavljen naredni nacrt, pa ćemo se ponovo sastati i dogovoriti“, ukazao je Bisljimi.

Kada je reč o dogovoru u vezi sa nestalim osobama, Bisljimi je rekao da su u avgustu bili blizu dogovora i da je Aljbin Kurti potpisao sporazum, ali to nije učinio Aleksandar Vučić.

„Zatim je usledio dokument koji je izmenio Lajčak u septembru i juče smo o ovom dokumentu razgovarali i predlagali nešto što će nas dovesti do toga šta Srbija prihvata i dogovorili smo se da ovaj dokument bude potpisan“, dodao je Bisljimi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari