Bisljimi: Nema potpune normalizacije bez međusobnog priznavanja 1foto: Tviter, Besnik Bisljimi

Prvi potpredsednik Vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Republike Kosovo Besnik Bislimi ocenio je da je Kosovo napravilo ustupak. On je rekao da bi bilo dobro za sve ako dođe do potpune normalizacije, prenosi RTK2.

„Nema potpune normalizacije bez međusobnog priznavanja, za nas bi bilo optimalno rešenje da se normalizacija dogodi što pre kako bi i građani Kosova i građani regiona, ali i sama Evropska unija bili krajnji korisnici normalizacije odnosa Kosova i Srbije. Nažalost, postoji samo jedna strana koja misli da može imati koristi od održavanja tenzija a ne normalizacije, to je Srbija“, rekao je Bislimi.

Ovo nije plan koji je Kosovo nameravalo

Bisljimi je takođe govorio o tome da je to plan koji Republika Kosovo teži u procesu dijaloga sa Srbijom.

„Ne, ovo nije plan koji su ciljali ni Kosovo ni međunarodna zajednica, ako se jasno pogleda mandat gospodina Lajčaka, njegov mandat se sastoji u postizanju konačnog, pravno obavezujućeg sporazuma koji će se zasnivati na međusobnom priznanju. Nedavni događaji u oblasti bezbednosti u Evropi, a posebno u Ukrajini, promenili su realnost, gde je i tada EU došla do zaključka da je u ovom trenutku nemoguće izvršiti dovoljan pritisak na srpsku stranu da bude konstruktivna u dijalog“, izjavio je on.

Srbija nije bila spremna da potpiše predlog

Prvi zamenik premijera za evropske integracije, razvoj i dijalog Republike Kosovo Besnik Bislimi rekao je da je sastanak 27. februara imao dva cilja i da je Kosovo bilo konstruktivno u dijalogu.

„Prvi cilj je bio da se zaključi rasprava o evropskom predlogu, koji su podržale glavne zemlje Kvinte, a drugi cilj je bio da se zatim razgovara o elementima i principima na kojima će graditi tekst-aneks Sporazuma, koji će detaljno objasniti kako bi ovih 11 članova, zapravo 10, pošto se jedan odnosi na postojanje Aneksa, stranke implementirale”, rekao je on večeras na RTK Prime.

Dodajući da cilj kosovske strane nije bio samo da se usaglasi o predmetnom predlogu, već i da se ovaj sporazum ojača potpisivanjem obe strane. „Nažalost, izostala je spremnost Srbije da se to finalizira potpisivanjem predloženog dokumenta“, rekao je on. Prema njegovim rečima, potpisivanjem tog dokumenta stvara se dobra osnova za punu fokusiranost strana na dizajn dokumenta.

Kosovo ne može da stvori Asocijaciju sa izvršnim ovlašćenjima

Besnik Bisljimi je u intervjuu za RTK-Prime rekao da oni ne pregovaraju za Asocijaciju i da su se sa međunarodnom stranom dogovorili da ne može biti povezanost sa izvršnim vlastima.

Potpredsednica Vlade je govorila i o priznanju iz Srbije, rekavši da postoji napredak od de fakto ka de-jure priznanju. Bisljimi je govorio i o mnogim drugim detaljima koje možete pogledati na RTK Prime od 20:20.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari