Besnik Bisljimi foto privatna arhivafoto: privatna arhiva

Zamenik premijera i šef kosovske pregovaračke ekipe Kosova u dijalogu sa Srbijom Besnik Bisljimi rekao je danas da odluka Vlade Srbije da prizna RKS registarske tablice nije konstruktivan potez Srbije, već je samo maska koju žele da zakamufliraju neuspeh u Banjskoj.

Bisljimi je, putem objave na Fejsbuku, rekao da je navodno „pitanje registarskih tablica sporazum koji nije sproveden 10 godina i 2 godine koristi kao sredstvo i cilj za eskalaciju i destabilizaciju“.

„Odlukom o priznavanju RKS tablica od Srbije, okončan je dug proces izdavanja registarskih tablica i njihovog nepriznavanja od srpske strane. Srbija je u septembru 2021. iskoristila ovo pitanje da ugrozi Kosovo leteći MiG-ovima oko naše granice“, rekao je Bisljimi.

Dodao je da je stav kosovske delegacije u Briselu bio jasan – „potrebno nam je trajno rešenje u skladu sa standardima Evropske unije, a jedini predlog Kosova, kao i idealno rešenje u tom pogledu, bio je za Kosovo i Srbiju da međusobno priznaju registarske tablice u sadašnjem modelu, koje su u skladu sa standardima EU, bez ikakvih promena“.

Da bi se ostvario taj predlog Kosova, prema Bisljimiju, trebalo je da prođe 18 meseci sa tenzijama i barikadama, otporom i insistiranjem na tehničkom nivou da nalepnice budu trajno rešenje, kao i povlačenjem iz institucija u novembru prošle godine, da bi došlo do zaključak koji je isti kao i prvobitni predlog Kosova.

„Ovo je pokazatelj da su sve destabilizacije koje je Srbija uradila bile nelogične i nepotrebne, jer smo i dalje došli do iste situacije i od 1. januara ih Srbija priznaje“, kaže on.

Odluku Vlade Srbije da se od 1. januara na teritoriji Srbije mogu koristiti RKS registarske tablice za vozila sa Kosova je pozdravila EU i izrazila očekivanje da isto učini i Kosova za registarske tablice vozila iz Srbije.

Bisljimi ocenjuje da odluka Vlade Srbije o registarskim tablicama „nije konstruktivnost Srbije, već je to samo maska kojom žele da zakamufliraju neuspeha u Banjskoj i neuspeh narativa koji je toliko dugo negovan u Briselu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari