Bisljimi: Vraćanje delegacije Kosova je signal da Srbija nije spremna za normalizaciju odnosa 1Foto: Twitter (profil @MiroslavLajcak)

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi ocenio je da je to što srpska policija ranije danas nije dozvolila kosovskoj delegacija da učestvuje na skupu u Beogradu dokaz da Srbija nije spremna za normalizaciju odnosa sa Kosovom.

Bisljimi je na prelazu Merdare rekao novinarima da ga je oko 85 kilometara pre dolaska u Beograd srpska policija obavestila da posetu treba prekinuti jer kosovskoj delegaciji ne može da se osigura bezbednost.

Naveo je i da zahtev, prošle sedmice, bio podnet državnim organima Srbije i da je, kako je kazao, sve bilo u redu.

„I danas je sve bilo u redu dok nam u jednom trenutku nije rečeno da Srbija ne može da nam osigura bezbednost ili je bezbednost ugrožena“, dodao je on.

Naglasio je da je za delegaciju Kosova „ovaj povratak signal da Srbija nije spremna da radi na normalizaciji odnosa“.

„Paradoksalno je da Srbija na bezbednosnoj konferenciji priznaje da ima ljudi koji narušavaju bezbednost i priznaje da je slabo obezbedila učesnike“, kazao je on.

Bisljimi kaže da je razlog za zabranu potpuno drugačiji, jer je, kako je naveo plan bio da se sa Kosova (na konferencji u Beogradu) daju informacije o istinitim događajima.

„Imali smo za cilj da ponudimo Beogradu i diplomatskom koru, ali i tamošnjim građanima, kosovsku verziju događaja na Kosovu i put ka normalizaciji situacije“, kazao je on.

Ukazao je novinarima i na, po njemu, propagandu vlade Srbije.

„Vi znate da su građani Srbije izloženi veoma strašnoj propagandi vlade Srbije i izmišljenoj istini o dešavanjima na Kosovu i u dijalogu“, rekao je on.

Organizatori Beogradske bezbednosne konferencije objavili su ranije danas da je Bisljimi, koji je trebalo da učestvuje na tom skupu, zaustavljen nedaleko do Beograda i da mu je naređeno da se vrati na Kosovo.

Zaustavljen je sa članovima kosovske delegacije „na oko sat vremena vožnje do Beograda“, gde mu je rečeno da mora da se vrati na Kosovo „iz bezbednosnih razloga“, naveli su organizatori iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Naveli su da im je Bisljimi rekao da „ne veruje da je to pravi razlog“ zbog kojeg mu nije dozvoljen ulazak u Beograd.

Dodali su da je kosovska delegacija, na čelu sa Bisljimijem, prošle nedelje poslala vlastima Srbije zvaničan zahtev radi učešća na skupu i da im je dolazak odobren.

Bisljimi je trebalo da učestvuje na konferenciji „Kosovo i evropska perspektiva regiona“, u organizaciji Foruma za etničke odnose.

Za sutra je bio najavljen kao jedan od govornika na panelu „Kosovo i Srbija – izlaz iz ćorsokaka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari