Dušan Janjić: Zamenik kosovskog premijera Bisljimi vraćen kad je stigao blizu Beograda 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, objašnjavajući zašto je stolica namenjena Besniku Bisljimiju, zameniku kosovske vlade, koji je danas trebalo da govori u okviru „diplomatskog dijaloga“ čiji je organizator Janjićev forum, naveo je da je prištinski zvaničnik stigao blizu Beograda, kada vraćen od strane MUP-a Srbije u Prištinu, kao i da je određenih komplikacija bilo i na prelazu „Merdare“.

Janjić napominje da „preduzeto sve što treba da se preduzme i po Briselskom sporazumu i po srpskim zakonima“ za održavanje ovog događaja, koji se priprema od aprila, napominjući da je odlagan zbog okolnosti.

Zvanično obrazloženje je da Srbija ne može da garantuje bezbednost Bisljimiju, naveo je Janjić.

– Na Merdarama je došlo do preispitivanja da li je ovaj skup prijavljen, naveo je direktor pomenutog Foruma.

Janjić je rekao da Forum za etničke odnose nikada nikom nije prijavljivao skupove i čekao odobrenja, kao i da su na diplomatski dijalog u Aeroklubu pozvani i članovi Parlamenta i vlade, kao i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, te da su da su bili obavešteni.

– Naravno da je oficir za vezu Kosova preduzeo sve što treba uz komunikaciju i sa Forumom kao organizatorom, kosovskom i srpskom vladom i predstavnikom Lajčaka, poručuje Janjić.

Kaže da je tek danas shavtio koliko je situacija ozbiljna, te da se „bira između rata i mira“.

Na ovo mišljenje su ga navele dve stvari – jedno je gostovanje Besnika Bisljimija  a drugo je izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Zaista mislim da to šalje lošu poruku građanima Srbije, da jedan tako skup aparat ne može da garantuje bezbednost čoveku koji je došao da govori o evropskoj perspektivi regiona, smatra direktor Foruma.

Podsetio je da je na ovakvom skupu 2014. godine govorio Edi Rama, i verovao je da će to biti dopušteno i Bisljimiju, da bude neko ko će uspostaviti kontakt sa javnošću.

– Srpska vlast nije svesna momenta i srlja u propast, jer je ovo bio momenat da se napravi politički gest i da sve reči predsednika Srbije koji je govorio da je za mir se potvrdi. Nažalost se potvrdilo da je ovde jača „duboka država“ i da oni koji su za rat su jači, navodi.

Janjić, na pitanje Danasa, šta očekuje da će se destiti 1. novembra, kada ističe rok za povoljniju preregistraciju vozila, nakon kojeg je kosovska Vlada najavila i konfiskaciju vozila koja nemaju RKS tablice, a s obzirom i na najavu Srpske liste da će da naprave barikade ako dođe do oduzimanja vozila, kaže da ne očekuje oružani sukob.

– Danas se desio marketinški potez. Oluje neće biti, ali je potrebno pokazati da postoji opasnost, ocenjuje Janjić, osvrćući se na ranije najave Vučića da Kurti sprema „novu Oluju“, te dodaje da je ovaj marketinški potez samo u vezi sa tim.

Dodaje da su na barikadama 31. jula, kada je istekao prošli rok za reciprocitet Prištine, bili uniformisani ljudi, a ne obični građani, te napominje da je zato kao građanin zabrinut.

Podsetimo, da je juče EULEX za jedan prištinski medij istakao da su tog dana na barikadama primećen značajan i zabrinjujući broj naoružanih osoba.

– Kurti je ostavio prostor da razgovara sa Eskobarom i administracijom SAD, verujem da i Beograd razgovara sa međunarodnim akterima, ali iz iskustva govorim – ovako nastje građanski rat, napominje on.

Moli i Kurtija da promeni retoriku, a Vučića da „ne upada u priču reciprociteta“.

– Mere reciprociteta su vam da kada vam neko lupi šamar – vi mu vratite. Tako će biti dok neko ne zapuca, kaže Janjić.

Ne očekuje veliki oružane sukobe, ali napominje da se radi o odlaganju jedne velike obaveze i Prištine i Beograda i međunarodne zajednici da radi na razbijanju paramilitarnih formacija.

Tablice su borba za suverenitet, navodi Janjić i kaže da ga ne bi čudilo da 1. ili 2. avgusta vidi nemačko-francuski predlog, te poručuje da bi trebalo da se nastavi da se govori na osnovu ovog predloga i da se ide ka normalizaciji.

– Molim moju vladu, novopostavljane da se uzme u pamet, i braću i sestre Srpskinje da se uzmu u pamet, poručio je Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari