Bitići: Odluke Kurtijeve vlade o reciprocitetu su odgovor Lajčaku na zahtev da se formira ZSO, poruka poslata i Vučiću 1Foto:(BETAPHOTO/Kabineta premijera Kosova/LEUTRIM LIKAJ/DS)

Profesor Enver Bitići izjavio je da su odluke Kurtijeve vlade da uvede reciprocitet Srbiji za lične karte i o registarskim tablicama odgovor specijalnom izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku i njegov zahtev Prištini da formira Zajednicu srpskih optina, prenosi Bota sot.

„Da će ova mera biti izrečena nekoliko sati nakon što Miroslav Lajčak napusti Prištinu, niko nije očekivao. Trenutak kada je odluka doneta smatram odgovorom na izjavu koordinatora EU za dijalog Kosovo-Srbija Lajčaka na njegov zahtev da Kosovo prihvati sprovođenje Zajednice srpskih opština na Kosovu“, rekao je Bitići.

Kako je rekao, te odluke su odgovor „na napad“ i upozorenje da kad god Lajčak ili „neki drugi srpski lobista“ u Briselu ili negde drugde zatraži od Kosova takve ustupke, takav zahtev će biti propraćen još odlučnijim stavovima u odbrani „suvereniteta i integriteta države“.

„Po mom mišljenju, ova odluka je kao takva bila odgovarajuća. Ne samo zato što je Lajčak pozvao na primenu Briselskog sporazuma o pridruživanju, sporazuma koji je ukinuo Ustavni sud, već zato što menja svoje stavove prema sezoni. Zimi je pored Eskobara u Prištini rekao da Kosovo treba da preformuliše sporazum za Asocijaciju u skladu sa ustavom. Danas je rekao da mora da primeni sporazum između Tačija i Ise Mustafe!“, kaže Bitići.

On dalje kaže da je ovu dvojnost Miroslava Lajčaka trebalo napasti, a da je upravo to odluka o reciprocitetu.

„Sada će građani Srbije koji žele da uđu na Kosovo biti prinuđeni da kosovskoj graničnoj policiji predaju srpske pasoše. Takođe su dužni da daju izjavu da je njihov srpski pasoš izgubljen i da im se dostavi dokument sa pečatom Republike Kosovo. Odnosno, isto ono što Srbi rade sa kosovskim Albancima biće urađeno“, rekao je on.

Ovom porukom, kaže dalje Bitići, Kurti je poslao poruku i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i saveznicima Srbije u svetu in region da „pritisci, mahinacije, provokacije i subverzije protiv Kosova, njegovih institucija i Kurtijeve vlade neće proći“.

„Ova poruka ide i Vučićevim saradnicima na Balkanu, odnosno premijeru (Albanije Ediju) Rami, lideru DUI u Severnoj Makedoniji Aliju Ahmetiju i trećem albanskom premijeru Abazoviću“, kaže Bitići.

On smatra da će Rama i Ali Ahmeti tražiti od Aljbina Kurtija da poništi odluku o reciprocitetu sa Srbijom.

„Zahtev za ukidanje odluke kosovske vlade podneće Edi Rama, Ali Ahmeti i drugi. Pojedini mediji, političari i analitičari na Kosovu mogu to protumačiti kao pokušaj vlade da stekne politički kapital u biračkom telu. Klevetaće i reći da je Kurti imao pad biračkog tela, pa je rešio reciprocitet sa Srbijom“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari