Bivši kosovski premijer Kurtija i Osmani nazvao anarhistima, prevarantima i licemerima 1foto: EPA/PETRIT PRENAJ

Bivši kosovski premijer Avdulah Hoti nazvao je sadašnjeg premijera Aljbina Kurtija i kosovsku predsednicu Vjosu Osmani – anarhistima, licemerima i prevarantima.

Hoti je na svojoj Fejsbuk stranici uporedio svoje postupke dok je bio na vlasti, u vreme „Vašingtonskog sporazuma” sa aktuelnom krizom na severu Kosova.

Naveo je da je Osmani 2021. godine iznela patološku mržnju prema Hotijevom potpisu na Vašingtonskom sporazumu, kojim je Kosovo dobilo priznanje Izraela, ali je za godinu dana odložena prijava za članstvo u međunarodnim organizacijama, prenosi Koha.

– Tadašnja opozicija je mobilisana optužbama za izdaju. U decembru 2021, u svom govoru u Skupštini Kosova, predsednica je, kao i obično, iznela žuč i patološku mržnju prema ovom mom postupku. U stvari, ono što sam uradio u Beloj kući je da se dogovorim sa glavnim saveznikom Kosova o odgovarajućem vremenu za podnošenje zahteva. Samo bolesni politički umovi bi sporazum o Kosovu sa SAD postignut u Beloj kući mogli da nazovu činom izdaje. Sada predsednik odlaže izbore u opštinama na severu bez ikakvog ustavnog osnova. Ona je to uradila na zahtev SAD nakon situacije koja je nastala u opštinama na severu iu koordinaciji sa svojim šefom u Vladi, napisao je Hoti koji je rekao da „Koordinacija i dogovori sa Belom kućom nikada nisu štetni za Kosovo“.

Prošle sedmice novoimenovani članovi Opštinske izborne komisije pokušali su ući u opštinske prostorije na severu Kosova, kada je došlo do protesta Srba, ali i bacanja eksplozivnih naprava i hitaca u vazduh. Zbog navodnog organizovanja ovog incidenta uhapšen je Dejan Pantić, bivši pripadnik Kosovske policije, što je dovelo do blokada saobraćajnica na severnom delu KiM, a nakon ovoga predsednica Osmani odlučila da izbore na severu Kosova odloži za april mesec.

– Razumem da nije bilo drugog izbora, ali sami uporedite ove dve situacije: 4. septembra 2020. preduzeli smo stratešku akciju u koordinaciji sa SAD. U međuvremenu, sada su SAD izvukle ovu dvojicu anarhista iz blata gde su pali, koje je Srbija pripremila sa kriminalnim strukturama na severu. To su samo licemeri i prevaranti, koji sve krše za svoje pozicije, rekao je Hoti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari