Bivši predsednik Ustavnog suda Kosova: Održavanje srpskih izbora ne bi bilo kršenje Ustava Kosova 1Foto: N1

Bivši predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani izjavio je da održavanje parlamentarnih i izbora za predsednika Srbije na Kosovu ne predstavlja kršenje kosovskog Ustava.

U intervjuu za prištinsku televiziju Klan Kosova, Hasani je kazao da ovi izbori, za razliku od referenduma o promeni Ustava Srbije, čije je održavanje na Kosovu sprečeno, ne utiču na suverenitet Kosova.

„To je pitanje obostrane volje dve vlade i to nije pitanje o kojem može da se spekuliše, jer je to čisto politički proces. Mi smo u procesu dijaloga sa Srbijom kako bismo rešili preostala pitanja, kako je to tražila Generalna skupština UN nakon odluke Međunarodnog suda pravde kojom je legalizovana ili potvrđena nezavisnost Kosova“, rekao je on.

Istakao je da izbori mogu biti održani bez problema, uz političke sporazume, i dodao da su to pitanja koja se tiču građana Kosova koji imaju i državljanstvo Srbije.

„Ovo glasanje se ne održava o pitanjima koja narušavaju suverenitet Kosova, kao što je ustavni referendum, reč je o konsolidaciji političkih organa susedne države“, naglasio je Hasani.

Hasani je ocenio da bi održavanje referenduma o promeni Ustava Srbije na Kosovu predstavljalo kršenje kosovskog Ustava jer je „vezan za državni suverenitet“, za razliku od parlamentarnih i predsedničkih izbora na kojima se biraju politički organi.

„To je na izvršnoj vlasti da dozvoli ili ne dozvoli, jer su to izbori koji nemaju implikacije po pitanju državnog suvereniteta Kosova i jednostavno su ostvarivanje biračkog prava građanina koji ima dvojno državljanstvo“, kazao je Hasani.

Hasani je dodao da bi glasanje stanovnika Kosova koji imaju državljanstvo Srbije moglo da bude uslovljeno i učešćem na kosovskim izborima Albanaca iz Preševske doline koji imaju i kosovsko državljanstvo.

U dosadašnjim izjavama premijer Aljbin Kurti i predsednica Vjosa Osmani su se odredili protiv održavanja parlamentarnih i predsedničkih izbora Srbije na Kosovu.

Predsednički, parlamentarni i izbori za 13 lokalnih samouprava Srbije najavljeni su za 3. april.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari