Bivši Tačijev savetnik: Kurti odbacio sve što je postignuto za 20 godina na integraciji Srba 1foto (BETAPHOTO/STA/Nebojša Tejić/DS)

Savetnik bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija, Artan Behrami ocenio je danas da je „zbog populističkih slogana“ premijer Aljbin Kurti odbacio sve što su kosovske institucije učinile u prethodnih 20 godina u cilju integracije Srba.

„Više od 20 godina nastojanja da se Srbi integrišu u institucije Republike Kosovo, Aljbin Kurti odbacuje zbog populističkih slogana. Neka Svečlja, koji je ciglama napadao kosovske policajce, sada ide na sever po uniforme. Sada će se Srbi koje je Kurti pretvorio u Vučićeve plaćenike boriti protiv države oružjem iz kosovskog budžeta“, napisao je Behrami.

Na odluku predstavnika Srba da napuste sve kosovske institucije reagovao je i ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku koji je na Tviteru napisao: „Živela Republika Kosovo“.

Prethodno je šef kabineta predsednice Kosova Bljerim Velja ocenio da današnja odluka političkih predstavnika Srba da napuste kosovske institucije podseća na rusko „huškanje“ u Donbasu 2014. godine.

Velja je na Tviteru napisao da režim predsednika Srbije Aleksandra Vučića tretira Srpsku listu kao „sredstvo za destabilizaciju Kosova“.

Na sednici održanoj u Zvečanu, predstavnici Srba sa Kosova odlučili su da napuste sve kosovske institucije, od Vlade do policije, u znak protesta zbog poslednjih odluka Vlade Aljbina Kurtija među kojima je i ona o smeni komandira policije za sever Kosova Nenada Đurića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari