Bivši žandarm iz Niša: Ne verujem da će me MUP vratiti na posao 1Foto: N1

Mi smo čudo od sistema, tako da verujem da će Ministarstvo unutrašnjih poslova odbiti da izvrši odluku Upravnog suda, uz neko čudno obrazloženje, i opet antidatirano raskinuti radni odnos sa mnom, kaže Zlatko Gigić, bivši pripadnik niškog Odreda žandarmerije.

Njega je Upravni sud u Nišu ovih dana “vratio na posao” bez kojeg je ostao odlukom ministra policije Nebojše Stefanovića, donetoj nakon osuđujuće presude protiv Gigića zbog postupanja na “Paradi ponosa 2014”, kada su pretučena braća predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra finansija Siniše Malog.

– Odmah nakon donošenja presude Upravnog suda u moju korist, prošle sedmice, podneo sam niškoj Žandarmeriji zahtev za postupanje po presudi, koji je verovatno prosleđen MUP-u, i još čekam odgovor. Problem je što je praksa MUP-a od 2008. godine da izvrdava sudska rešenja o vraćanju radnika na posao. Odbija da ih izvrši, pokreće neke postupke povodom njih, iznova donosi rešenja o otkazu, i sve to traje i po desetak godina. Bojim se da će tako biti i u mom slučaju, iako je potpuno jasno da je reč o zloupotrebi zakona- kaže Gigić za Danas.

Niški Upravni sud je nedavno poništio rešenje o Gigićevom otkazu, doneto u februaru ove godine, uvažavajući ocene u njegovoj tužbi da je otkaz nezakonit jer po Zakonu o policiji radni odnos zaposlenom u MUP-u automatski prestaje samo u slučaju kada mu je pravosnažnom presudom izrečena efektivna kazna zatvora, a ne uslovna osuda.

Njegovo rešenje o otkazu poziva se, međutim, na Zakon o državnim službenicima, koji omogućava otkaz, uprkos tome što je on kao opšti propis po pravnoj snazi ispod “specijalnog” Zakona o policiji.

Gigić i još šestorica niških žandarma su pred Apelacionim sudom u Beogradu, u decembru prošle godine, pravosnažno uslovno osuđeni na kaznu od osam meseci zatvora, koja se neće izvršiti ukoliko ne učine novo krivično delo u naredne tri godine.

Oni su osuđeni za napad na vojno lice u vršenju službe i mučenje i zlostavljanje zbog toga što su tokom intervencije na Paradi ponosa bili nasilni prema Andreju Vučiću, Predragu Malom i dvojici pripadnika vojne jedinice Kobra u njihovoj pratnji.

Advokati koji zastupaju niške žandarme kažu za Danas da je do sada Upravni sud doneo presudu samo u “slučaju Gigić”, mada je tužbe podnelo svih pet niških žandarma koji su dobili otkaze po ovom osnovu.

Bez posla su osim Ggića ostali i Predrag Mitrović, Dalibor Đorđević, Boban Lekić i Mitar Milosavljević. Niški žandarm Slavko Stojanović je otišao u penziju, a Dragan Savić u invalidski penziju, nakon pogoršanja zdravstvenog stanja u toku postupka.

– Niški Upravni sud je poništio rešenje o Gigićevom otkazu kao da ono nije ni postojalo, odnosno nije ga vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje. Očekujem da presude i u slučaju ostalih žandarma budu identične, jer su rešenja o otkazu ista, a njihove tužbe uglavnom iste. Postupci se vode u odeljenjima u Nišu, Kragujevcu i Beogradu, ali je u pitanju jedinstveni sud, tako da bi sudska praksa trebalo da bude ujednačena – kaže advokat Miša Barac, koji zastupa četvoricu od petorice otpuštenih žandarma.

Svih sedam niških žandarma su, istovremeno, uložili i “vanredne pravne lekove” na pravosnažnu presudu kojom su uslovno osuđeni zbog incidenta na Paradi ponosa, potvrdili su za naš list advokati Filip Domazet, koji zastupa šestoricu od njih, i Zoran Saveljić, koji zastupa jednog.

Vrhovni kasacioni sud je, postupajući po uloženom zahtevu za zaštitu zakonitosti, ocenio da su osuđujuće presude žandarmima zakonite, a Ustavni sud još uvek nije odlučivao o njihovim ustavnim žalbama.

– Nakon što iscrpimo sve pravne mogućnosti u zemlji, a konačne odluke budu na štetu žandarma, obratićemo se Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Moguće je da takve postupke pokrenu svi žandarmi, ali ne isključujem mogućnost da su se neki od njih možda i umorili od svega, pa odustanu- kaže advokat Domazet.

Gigić: Nemam dokaza da nas je sud osudio pod pritiscima

Bivši žandarm Gigić kaže da “nema dokaze” da je vršen pritisak na Viši sud i Apelacioni sud u Beogradu, koji su doneli i potvrdili presude kojima su sedmorica žandarma uslovno osuđena zbog nasilja nad braćom predsednika Srbije i ministra finansija.

– Sudovi su tokom postupka bili korektni prema nama i doneli su takve odluke. Ali, problem je MUP koji je očigledno zloupotrebio zakon kako bi nam nakon tih presuda dao otkaze – kaže Gigić.

Sva rešenja o otkazu potpisao je ministar Stefanović iako je praksa da te interne akte potpisuje direktor policije Vadimir Rebić.

U Gigićevom rešenju je navedeno da mu radni odnos prestaje jer je “nedostojan uniforme i rada u MUP-u”. On kaže da je za svoj rad u MUP-u dobio brojna odlikovanja u Srbiji i SRJ, a da je 1999. godine bio ranjen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari