"Blago nama, Kosovo nije nezavisno, a rat u Ukrajini staje": Sagovornici Danasa o samopohvalama Vučića zbog nastupa u UN 1Foto: FoNet/Instagram

Ako su istinite reči Aleksandra Vučića da su mu posle govora u Ujedinjenim nacijama prilazili da mu čestitaju, mogu samo da kažem: „Blago nama“ – kaže za Danas Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke.

– Ako je tačno ovo što predsednik kaže za pohvale i red zvaničnika za čestitke, svi problemi Srbije su rešeni, Nema više priče o nezavisnom Kosovu, a rat u Ukrajini staje – kaže sagovornica Danasa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je njegov govor pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija izazvao pažnju zato što je drugačiji, kao i da su posle silaska sa govornice prilazili da mu čestitaju šefovi misija nekih od najvećih zemalja sveta. On se složio sa procenama da je njegov govor na zvaničnom kanalu UN bio duplo gledaniji od obraćanja predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

– Svakako, kurtoazne čestitke na govoru su uobičajene, ali nije uobičajeno da ih prati panegirik samom sebi – zaključuje Sanda Rašković Ivić.

Prema rečima Bojana Kostreša, generalnog sekretara Lige socijaldemokrata Vojvodine, govori na Generalnoj skupštini UN nisu mesto za takmičenje i merenje rejtinga gledanosti već je mnogo važnije šta je rečeno. A, ja bih voleo da je predsednik moje Srbije rekao da će naša zemlja uskladiti spoljnu politiku sa politikom Evropske unije i da će uvesti sankcije Ruskoj Federaciji – kaže naš sagovornik.

Takođe, dodaje on, voleo bi i da je u govoru osudio ruskog predsednika Vladimira Putina i sve njegove postupke.

– Srbiji je mesto na zapadu u EU i nema nikakvog razloga za dodvoravanje Putinu i njegovom zločinačkom režimu. Nadam se da će sledeći put Aleksandar Vučić vise voditi računa o ovim stvarima a ne o trivijalnostima ko je koga koliko gledao… – zaključuje Bojan Kostreš za Danas.

„Moj govor je izazvao pažnju zato što je drugačiji. Zato što se neko ko je mali drznuo da kaže istinu. Meni su sinoć prišli šefovi misiji nekih od najvažnijih zemalja sveta da mi čestitaju. Oni su izašli iz sale da bi došli da me sačekaju u delu iza govornice, kuda su me vodili, da dođu da kažu da ovo nisu čuli u poslednjih 10 godina. I na hrabrosti i na svemu drugom. A ja sam samo govorio ono što mislim“, kazao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Njujorku.

Dodao je da misli da je tim govorom učinjeno nešto dobro za Srbiju, jer „smo strasnije, a vrlo argumentovano branili našu poziciju i svakome pokazali da nismo šaka zobi koju mogu da pozobaju zato što su oni veliki a mi mali“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari