"Blokada sigurno neće biti jer je narodu dosta svega": Kandidatkinja za gradonačelnicu Zvečana Slađana Pantović o predstojećim izborima 1foto: Prinscreen/YouTube/MEDIJA CENTAR - ČAGLAVICA

 

Na lokalnim izborima na Severu Kosova koji su zakazani za 23. april učestuvuju samo dva politička subjekta iz redova srpske zajednice – Partija kosovskih Srba, sa kandidatom za gradonačelnika Leposavića Aleksandrom Jablanovićem i listom za odbornike, i Slađana Pantović, nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zvečana.

Dok Jablanović nije odgovarao na naše pozive i poruke, Pantović očekuje da izborni dan protekne mirno i normalno.

Pantović ipak ne isključuje incidente, uz opasku da su oni uvek prisutni kad su u pitanju izbori na Kosovo. „To je ovde normalno“, kaže ona.

Upitana kakav odgovor Srpske liste očekuje u pogledu izbora koje bojkotuje, odgovara da ova stranka ne čini narod, te da na Kosovu ne vlada jednopartijski sistem da bi oni kao opcija odlučivali u ime čitavog naroda.

„Oni su jedna najobičnija politička stranka koja više nikog ne predstavlja i nemaju legitimitet jer su napustili samovoljno instititucije, ali nisu napustili zato poslanička mesta“, kaže ona.

Govoreći o stavu međunarodne zajednice Pantović kaže da je on već poznat.

„Kvinta i EU su jasno stavile do znanja da se izbori moraju održati bez obzira što Srpska lista na njima ne učestvuje. Imali su priliku da se kandiduju više puta, jer je premijer Kurti u nekoliko navrata produžavao rokove za prijavu i odložio izbore zbog njih, ali oni nisu hteli da učestvuju i to je njihov izbor“, smatra Pantović.

U kontekstu bezbednosne situacije koja je narušena entički motivisanim incidentima i onima u kojima su učestvovali specijalni pripadnici Kosovske policije, ali i hapšenjima građana srpske nacionalnosti, Srpska lista pretila je „ustankom“ ukoliko Priština ne promeni svoje postupanje. Ustanka nije bilo, a ostaje nejasno kako će se ova stranka postaviti u pogledu lokalnih izbora koje bojkotuje, konkretnije jesu li moguće ponovne blokade ili širi incidenti u severnom delu KiM.

Pantović je sigurna da takve scene nisu ponovo moguće.

„Blokada neće biti sigurno, jer je narodu više dosta i protesta i barikada, posebno nakon što su u decembru bili izigrani od strane Srpske liste kada su 20 i nešto dana išli po barikadama i smrzavali se da bi na kraju dobili naređenje da povuku barikade“, kaže ona.

Upitana kako očekuje da će situacija razvijati u slučaju da ona ne pobedi, već da gradonačelnik opštine sa većinski srpskim stanovništvom bude neko iz albanske zajednice, kaže da se iskreno nada da će ona biti pobednik izbora i da će se sve vratiti u normalu.

„Ja se iskreno nadam da ću pobediti i da će se sve vratiti u normalu, nema potrebe da bude drugačije, jer ću se truditi maksimalno da pomognem svom narodu i ispravim sve greške i nepravdu koju je napravila Srpska lista“, poručuje naša sagovornica.

"Blokada sigurno neće biti jer je narodu dosta svega": Kandidatkinja za gradonačelnicu Zvečana Slađana Pantović o predstojećim izborima 2
Slađana Pantović tokom debate 2021. godine; foto: Printscreen/YouTube/RTK2

Pantović je žestok kritičara rada Srpske liste – koju je optužila da glumi patriotizam dok uzima „Kurtijeve pare“.

Nakon što je kosovska predsednica Vjosa Osmani odložila usred krize odložila izbore na kojima je naša sagovornica takođe bila kandidatkinja, Pantović je za Danas izrazila žaljenje jer je „Vučić ispao perfidniji od Kurtija“.

Nekoliko meseci nakon što je izjavila da joj je žao što je verovala u Kurtijevu moć te da se „pametan uči na tuđim greškama, budala na svojim“ Pantović je, kao kandidatkinja, bila u zvaničnoj poseti upravo Kurtiju.

„Na današnjem sastanku sa mojim velikim prijateljem i premijerom Kurtijem“, napisala je uz fotografiju sa sastanka Pantović. Kurtija je ranije takođe optuživala za dogovoreni scenario sa Srpskom listom u pogledu eskalacije tenzija.

"Blokada sigurno neće biti jer je narodu dosta svega": Kandidatkinja za gradonačelnicu Zvečana Slađana Pantović o predstojećim izborima 3
foto: Printscreen/Facebook

Na juče održanoj tribini u Medija centru Čaglavica povodom izbora, Pantović je poručila da najviše veruje Kurtiju. Ističući njegove ljudske kvalitete, odnosno „da je pre svega čovek, pa onda političar“, ona odbacila optužbe da je on srbomrzac i neko ko želi da protera Srbe.

„Mogu vam reći – više njemu trenutno verujem nego bilo kome, od političara, najiskrenije. Razgovor sa njim je bio kao razgovor sa pravim čovekom, prijateljem i političarem. Takav razgovor nisam mogla da imam sa svojim predsednikom opštine, Srbinom“, kazala je ova kandidatkinja, prenosi RTV Kim.

Obećava da će Zvečanu vratiti „stari sjaj“, jer sada, komentariše, ovaj gradić izgleda kao ruglo.

Kandidat je bila i tokom izbornog procesa 2021. godina, kada joj je jedini protivkandidat bio Dragiša Milović iz Srpske liste. Tada je osvojila samo 86 glasova, odnosno 1,57 odsto glasova Zvečanaca. Njeno ime tada se našlo i na listi kandidata za odbornike. Nastupajući i tu kao nezavisna kandidatkinja osvojila je 35 glasa, u procentima 0.62 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari