Bocan-Harčenko: Kfor da se vrati svom mandatu definisanom Rezolucijom 1244 SB UN 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko, pozvao je Kfor da se vrati svom mandatu koji je definisan Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, da deluje nepristrasno i obezbedi striktno poštovanje utvrđenog poretka koji predviđa da prisustvo prištinskih specijalnih snaga na severu Kosova mora biti usaglašeno unapred, između ostalog, sa komandom Kfora, piše Sputnjik.

„Komandant Kfora italijanski general Anđelo Mikele Ristuća je, komentarišući postupke svojih podređenih u Zvečanu 29. maja 2023. godine, kada su do zuba naoružani prištinska policajci i Kfor upotrebili silu protiv Srba koji su mirno protestovali, izjavio da se „zahvaljujući profesionalizmu“ Kfora navodno uspelo da se spreči dalja eskalacija i ljudske žrtve. Hvalisanje natovskog generala zvuči cinično i podrugljivo prema pokrajinskim Srbima”, saopštio je Bocan-Harčenko.

Kako se dodaje u saopštenju, Srbi na Kosovu se opravdano nisu složili sa rezultatima pseudoizbora 23. aprila.

„Pripadnici Kfora, pak, od nekoga su dobili naređenje da zaštite snage bezbednosti kosovskih Albanaca i rasteraju srpski miting. Zar je to put ka deeskalaciji? Pre je obrnuto. Situacija na severu Kosova i Metohije, koji je naseljen Srbima, i dalje je vrlo napeta, nastavljaju se neosnovana privođenja Srba i napadi na civile, uključujući decu. Kfor se od toga distancirao – verovatno je zauzet usavršavanjem svog profesionalizma“, navodi ambasador Rusije.

Bocan Harčenko je pozvao Kfor da se vrati svom mandatu koji je definisan od strane Saveta bezbednosti UN u Rezoluciji 1244, da deluje nepristrasno i da obezbedi striktno poštovanje utvrđenog poretka koji predviđa da prisustvo prištinskih specijalnih snaga na severu Kosova mora biti usaglašeno unapred, između ostalog, sa komandom Kfora.

„Smatramo da bi širu javnost u Srbiji zanimalo da li je general Ristuča dozvolio raspoređivanje snaga bezbednosti kosovskih Albanaca u blizini upravnih zgrada u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću krajem maja 2023. godine“, upitao je ambasador Rusije.

Kako je dodao, „iskrivljeni pristup NATO pitanjima očuvanja mira je dobro poznat“.

„Primer za to je dosledan razvoj vojne infrastrukture alijanse u državama istočne Evrope, uz kršenje obećanja, koja su više puta davana ruskom rukovodstvu, i principa nedeljivosti bezbednosti, afirmisanog na najvišem nivou u OEBS“, ističe Bocan-Harčenko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari