Bocan-Harčenko: Moskva se ne zaklanja iza "kosovskog presedana" 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko ukazao je danas da se u Srbiji pojavljuje teza da je njegova zemlja iskoristila „suverenizaciju“ Kosova i istakao da Moskvi nije potrebno da se krije iza „kosovskog presedana“.

„Cilj je, siguran sam, jedini – da se unese razdor u naše odnose sa Srbijom. Ali naš pristup je pošten i otvoren. Ne treba nam da se zaklanjamo iza ‘presedana'“, naveo je Bocan-Harčenko u autorskom tekstu u današnjoj Politici.

Prema njegovim rečima, ako se pročitaju izjave predsednika Rusije Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, razume se da državno rukovodstvo „iznad svega stavlja zaštitu nacionalnih interesa Rusije, osiguravanje bezbednosti otadžbine, a u svom delovanju striktno sledi medjunarodno pravo“.

Bocan Harčenko je dodao da u kontekstu rešavanja kosovskog pitanja polaze od iste premise i naglasio da je stav Rusije nepromenljiv, odnosno da pravedno rešenje treba da se traži u dijalogu izmedju Beograda i Prištine, u medjunarodnim okvirima definisanim u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„‘Kosovski presedan’, zarazan primer samoproglašene ‘nezavisnosti’, svakako jeste činjenica. Sećam se da su naši bivši zapadni partneri po rešavanju kosovskog pitanja, najpre SAD, zahtevali da se kolektivno utvrdi, uprkos logici realnog života, da je Kosovo ‘jedinstven slučaj’, a u duhu njihovog pokvarenog koncepta ‘poretka, zasnovanog na pravilima’. Na pravilima koja samovoljno odredjuje zapad“, ocenio je ruski ambasador u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.