Bocan-Harčenko: Poklapanje eskalacije na Kosovu sa protestima u Beogradu očigledan pritisak Zapada 1(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je poklapanje eskalacije situacije na Kosovu sa protestima u Beogradu „očigledan pritisak“ na srpsko rukovodstvo i da je „cilj Zapada promena politike Srbije“.

U intervjuu za RT Balkan, Bocan-Harčenko je rekao da su „i režim u Prištini i kijevski režim u Ukrajini, marionete, kao i da su za Zapad instrument za sprovođenje politike“.

„Sada je interesantan momenat da se situacija analizira, a to je upravo što se poklapa trenutak eskalacije na Kosovu sa protestima u Beogradu. Sve se dešava u nekoliko dana i možemo samo da zaključimo da je to očigledan pritisak na rukovodstvo Srbije, predsednika Vučića i Vladu na svim frontovima. Prvi front je Kosovo, drugi Beograd, ili obrnuto“, rekao je ruski ambasador.

„Cilj ili zadatak Zapada je promena politike Srbije, Zapadu su krajnje neophodne dve stvari, priznanje ili podrška Srbije antiruskim sankcijama i naravno priznanje Kosova“, dodao je ambasador.

Prema njegovim rečima, „i jedno i drugo ima za Zapad širok i suštinski karakter ili značenje, možemo reći geopolitičko, zato što Zapad ne može da prizna i da se pomiri s tim da Srbija svojom pozicijom protiv antiruskih sankcija, ne dozvoljava da se završi formiranje antiruske barijere u istočnoj Evropi“.

Bocan-Haračenko je rekao da „Zapad hoće priznanje Kosova kao opravdanje svoje agresije, svojih poteza, u vreme konflikta na Kosovu, i uopšte u bivšoj Jugoslaviji“.

Komentarišući situaciju da Priština po prvi put trpi neke sankcije zbog svojih poteza, Bocan-Harčenko naglašava da je to licemerje i farisejstvo.

„To da tako otvoreno i očigledno bilo koji potezi Prištine ostaju nekažnjeni, svima je jasno i to je za Zapad ranjivo mesto, i za Brisel i Vašington“, rekao je ambasador i dodao da je „situacija neučestvovanja Srba na izborima i u organima vlasti povezana sa tim što Srbe obmanjuju i kategorički odbijaju da formiraju ZSO, što bi rešilo sve ove probleme“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari