Pripadnici specijalne jedinice Kosovske policijske službe juče su prekinuli posetu Štrpcu ministra za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Gorana Bogdanović i vratili ga na administrativni prelaz Merdare.

Načelnik Kosovskog okruga Goran Arsić kaže za Danas da je dvadesetak pripadnika specijalne jedinice KPS zaustavilo kolonu vozila u kojoj je bio Bogdanović, kada je posle posete selima Drajčići i Sevce krenula ka Štrpcu. Bogdanoviću je rečeno da ne može da se kreće na tom području bez dozvole Vlade Kosova. Na njegov zahtev da mu pokažu tu odluku, objašnjeno mu je da postoji samo usmeno naređenje da mora da napusti KiM.

– KPS je Bogdanovića vratio na administrativni prelaz Merdare. Naše vozilo Kosovskog okruga detaljno su pretresli više puta. Držali su nas bez obrazloženja sat i po, nismo smeli da razgovaramo, koristimo telefone, bilo je pretnji i maltretiranja – navodi Arsić, napominjući da je u akciji učestvovalo više vozila KPS, a da je u blizini viđeno i jedno vozilo Euleksa.

Kapetan Baki Keljani, portparol KPS, izjavio je da je „policija vratila Gorana Bogdanovića zbog nepoštovanja procedure“ – nije podneo zahtev Vladi Kosova za ulaz na KiM. Keljani tvrdi da „u akciji nisu učestvovali specijalci, nego policajci“.

Memlji Krasnići, portparol Vlade Kosova, potvrdio je za Danas da iza prekida Bogdanovićeve posete KiM stoji odluka vlasti u Prištini. Krasnići kaže da svi zvaničnici Srbije znaju pravila i proceduru dolaska na Kosovo i da, ukoliko ulaze kao privatna lica, ne smeju da imaju političke aktivnosti. On ističe da jučerašnji slučaj nema veze sa slobodom kretanja, jer „Bogdanović očigledno nije bio u Štrpcu da se skija, već da drži političke sastanke kao zvaničnik Srbije“.

Euleks, kako je rečeno Danasu u sedištu Misije EU na Kosovu, nije učestvovao u jučerašnjoj akciji KPS. Kako navode izvori našeg lista, Bogdanović, koji inače živi na KiM, u posetu Štrpcu krenuo je bez pratnje, s ličnim obezbeđenjem. KPS juče je u blizini Štrpca priveo novinarsku ekipu TV produkcije Glasa juga i KiM radija iz Čaglavice, sa obrazloženje da su snimali „na nedozvoljenom mestu“ i sprovela ih u policijsku stanicu u Uroševcu.

Tijana Arsić i Dragan Ilić privedeni su, nakon što su zabeležili trenutak kada je policija pretresala načelnika Kosovskog okruga. Specijalna jedinica KPS, tom prilikom, pretresla je i novinarku Večernjih novosti Draganu Zečević. Arsićeva i Ilić su pušteni nakon četiri sata zadržavanja, a glavni i odgovorni urednik KiM radija Goran Avramović rekao je da im je tom prilikom naplaćena kazna od po 20 evra.

Cvetković protestovao kod ambasadora

Premijer Mirko Cvetković juče popodne hitno je pozvao ambasadore SAD, Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije da bi im izrazio protest povodom sprečavanja ministra Bogdanovića da poseti teritoriju opštine Štrpce. Premijer je ukazao da je nedopustivo da se na taj način krše ljudska prava i sloboda kretanja u našoj južnoj pokrajini, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari