Bojkotom dela opozicije zaključeno prvo zasedanje 1

Optužbe za falsifikovanje dnevnog reda poslednje sednice Prvog redovnog zasedanja, odbijanje predloga odluka upućenih od strane Vlade Srbije, bojkot rada od strane dela opozicionih poslanika kao i polaganje zakletve novoizabranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića u najvišem zakonodavnom telu obeležili su mesec maj u Narodnoj skupštini.

Tokom maja narodni poslanici i poslanice održali su tri plenarne sednice Narodne skupštine, odnosno proveli su ukupno 10 dana u plenumu. Za to vreme usvojili su ukupno 27 predloga zakona, što su u proseku tri usvojena zakona u jednom danu. Ukupno 22 usvojena zakona su međunarodni sporazumi i ugovori dok su poslanici usvojili i dva nova zakona kao i tri izmene i dopune zakona. Na pet zakonskih predloga podneto je ukupno 96 amandmana, od kojih je usvojeno pet, odnosno gotovo svaki 20. podneti predlog za izmenu i dopunu predloga zakona. Pored plenuma, poslanici su bili aktivni i na sednicama odbora, pa je tokom maja održano ukupno 30 sednica odbora.

Po prvi put u novom sazivu, narodni poslanici odbili su predloge odluka koje je podnela Vlada Republike Srbije. Radi se o predlozima odluka o izboru novih sudija i tužilaca. Odbačeni su predlozi za izbor sudija i tužilaca u sledećim opštinama: Pirot, Šabac, Požarevac, Brus, Bor, Prokuplje, Loznica, Pančevo, Prijepolje, Zaječar, Vranje, Petrovac na Mlavi. Usvojeni su predlozi za izbor sudija i tužilaca u sledećim opštinama: Valjevo, Mionica, Pančevu, Pirotu, Nišu, Mladenovcu, Vrbasu, Staroj Pazovi, Novom Pazaru, Zaječaru, Aleksincu, Despotovcu, Negotinu, Kuršumliji, Rumi, Somboru. Odluka o prestanku dužnosti sudijama i tužiocima doneta je za sledeće opštine: Nišu i Čačku.

Završetak Prvog redovnog zasedanja obeležile su optužbe predsednice Narodne skupštine Maje Gojković da je dnevni red poslednje, Pete sednice, falsifikovan.

Naime, predsednica Narodne skupštine, Maja Gojković zakazala je, u četvrtak (25.maj), Petu sednicu sa 21 tačkom dnevnog reda, za petak u 10h. Na dnevnom redu našlo se 20 predloga međunarodnih sporazuma sa više zemalja i jedan predlog odluke. Samo par sati kasnije, predsednica je otkazala ovu sednicu i zakazala drugu za 15.30 sati, zbog čega je deo opozicije pozvao na bojkot zbog „nedoličnog načina na koji je ona zakazana“.

Predsednica parlamenta je objašnjavajući zbog čega je morala da otkaže sednicu, navela da je utvrdila da sednica za 10 sati nije zavedena, a da se međuvremenu pojavilo još 68 tačaka.

Zbog sumnji u rad pisarnice i falsifikovanje dnevnog reda, Peta sednica, koja je trebala da se održi u petak u 10h, pomerena je za 15.30h.

Nakon otkazivanja sednice, odnosno njenog pomeranja, deo opozicionih poslanika najavio je bojkot rada Narodne skupštine.

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je da deo opozicije bojkotuje sednicu parlamenta i da će predsednici Narodne skupštine Maji Gojković predati zahteve, među kojima je poštovanje Poslovnika i zakazivanje sednice parlamenta u skladu sa pravilima.
Radulović je na zajedničkoj konferenciji za novinare dela opozicije, nakon njihovog sastanka, rekao da je reč o „bojkotu upozorenja“, navodeći da poslanici koji u tome učestvuju neće dozvoliti dalje „nipodaštavanje i omalovažavanje Skupštine“.

Sednicu parlamenta pored DJB-a bojkotovali su i Dveri, SDS, LDP, „Za spas Srbije – Nova Srbija“, a u međuvremenu su plenum napustili i poslanici DS-a, čiji poslanici nisu prisustvovali zajedničkoj konferenciji.

Poslednjeg dana maja u Narodnoj skupštini formiran je i novi poslanički klub, PG „Samostalnih poslanika“. Poslanički klub čine troje bivših poslanika DJB Sonja Pavlović, Aleksandra Čabraja i Jovan Jovanović, kao i Marinika Tepić i Zoran Živković iz Nove stranke. Predsednik kluba će biti Jovan Jovanović, dok će njegova zaamenica biti Tepić. Kako su objasnili novinarima u republičkom parlamentu, reč je o tehničkom poslaničkom klubu, na čijem čelu će biti i rotacija. Oni su do sada u Skupštini Srbije nastupali kao samostalni poslanici, a formiranje poslaničkog kluba će im omogućiti više šansi i vremena da saopšte svoje stavove.

Burno proleće u Narodnoj skupštini nagovešteno je već prvog radnog dana Prolećnog zasedanja, odnosno početkom marta, kada je predsednica Narodne skupštine proglasila pauzu u radu Parlamenta do završetka kampanje za predsedničke izbore, što je izazvalo negodovanje opozicionih poslanika.

Poslanici su se tek sredinom aprila vratili u poslaničke klupe. Od 19. aprila pa do zaključenja Prvog redovnog zasedanja, krajem maja, proveli su, ukupno, 17 dana u plenumu i za to vreme usvojili 41 predloženi zakon. Od tog broja, svega sedam je novih zakona, odnosno izmena i dopuna dok su 34 predloga potvrđivanje međunarodnih sporazuma.

Portal Danas u saradnji sa inicijativom Otvoreni parlament svakog meseca objavljuje mesečne izveštaje o aktivnostima u Skupštini Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari