Borelj: Bliski odnosi sa Putinovim režimom više nisu kompatibilni sa evrointegracijama 1Foto: EPA-EFE/ JOHANNA GERON POOL

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je večeras u Briselu da Srbija treba što pre da se uskladi sa sankcijama EU Rusiji i da održavanje bliskih odnosa sa režimom ruskog predsednika Vladimira Putina više nije kompatibilno sa evropskim integracijama.

Posle radnog ručka ministara spoljnih poslova članica EU i ekonomija Zapadnog Balkana, tokom dvodnevnog sastanka Saveta EU za spoljne poslove, Borelj je rekao da Unija „razume teškoće“ i da „mnogo ceni“ glasanje protiv Rusije u Generalnoj skupštini UN, ali da od kandidata za članstvo i partnera „očekuje da se u potpunosti usklade sa spoljnom politikom“.

„Za mene je jasno, i za mnoge od mojih kolega u Savetu EU za spoljne poslove, da održavanje bliskih odnosa sa Putinovim režimom više nije kompatibilno sa izgradnjom zajedničke budućnosti sa EU. Te dve stvari u isto vreme nisu kompatibilne“, kazao je Borelj.

Naveo je i da je „neutralnost u svetlu rata u Ukrajini lažan koncept“.

„Jedna zemlja je izvela invaziju na drugu i stavljanje njih u istu ravan znači da nema razlika između napadača i napadnutog. To nije moguće“, dodao je.

Borelj je rekao da EU pozdravlja „strateške i hrabre izbore“ onih partnera koji se u potpunosti usklađuju sa njenom spoljnom politikom i sankcijama Rusiji.

„To nisu svi, ali su mnogi. Ministri su izrazili jasno očekivanje prema partnerima kao budućim članicama da budu posvećene evropskim vrednostima i spoljnoj politici EU. Oni koji to još nisu uradili, a Srbija je jedna od njih, treba što je pre moguće da se usklade i da primene sankcije“, naveo je Borelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari