Borelj: Omogućiti glasanje na referendumu o promenama Ustava Srbije i na Kosovu 1Žozep Borelj Foto: EPA-EFE/ARIS OIKONOMOU / POOL

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj saopštio je danas da bi glasanje na referendumu o promenama Ustava Srbije u nedelju trebalo da bude omogućeno i na Kosovu.

Borelj je na Tviteru objavio da je juče razgovarao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem o prikupljanju glasova na referendumu o promeni Ustava Srbije na Kosovu .

Prikupljanje glasova u prošlosti se odvijalo uz pomoć OEBS. Ljudima treba omogućiti da ostvare svoje pravo glasa, naveo je Borelj.

Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je sinoć da je Borelju preneo stav da se na Kosovu ne može glasati na referendumu koji organizuje Srbija.

„U telefonskom razgovoru sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom, preneo sam naš stav: Srbi na Kosovu koji imaju dvojno državljanstvo mogu da glasaju na referendumu o Srbiji putem pošte ili u Kancelariji za vezu u Prištini“, napisao je Kurti na Tviteru.

Kurti smatra da referendum na suverenoj teritoriji druge države, nije prihvaćena praksa ni u jednoj demokratskoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari